Home AGENDA Τάλως/Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος – Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου

Τάλως/Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος – Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου

0
318

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επιχειρεί έναν ξεχωριστό διάλογο με τα ευρήματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και την τεχνική επίνοια των αρχαίων Ελλήνων. Στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το café-εστιατόριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, ο σύγχρονος Έλληνας δημιουργός εικονοποιεί τον Τάλω, το πρώτο μυθικό ρομπότ της αρχαιότητας με ανθρώπινη μορφή. Ο Παπαμιχαλόπουλος αποδίδει τον τεχνητό άνθρωπο, βλέποντάς τον ανάμεσα στους θεούς και τους ήρωες του κλασικού δυτικού πολιτισμού, όπως αυτοί εμφανίζονται στις αίθουσες του πρώτου μουσείου της χώρας.

 

Ο Τάλως, σε αντίθεση με άλλες μυθικές μορφές, δε γεννήθηκε, αλλά φτιάχτηκε είτε από τον ίδιο το Δία, ή σύμφωνα με παραλλαγές του μύθου, κατ’ εντολήν του Δία από τον πολυτεχνίτη Δαίδαλο ή τον Ήφαιστο, θεό της φωτιάς και του σιδήρου.

 

Ο χάλκινος ήρωας Τάλως, συμβολίζει την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της  μεταλλουργίας στα προϊστορικά μινωικά χρόνια, κατασκευασμένος για να προστατεύει τους θεσμούς και το κοινό καλό.  Από τον Τάλω ως τα σύγχρονα ανθρωπόμορφα ρομπότ, έχουν καταγραφεί στη μυθολογία του φανταστικού άπειρες προσπάθειες του ανθρώπου να δημιουργήσει την απόλυτη μηχανή. Αυτή η σαγήνη του δημιουργήματος, που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε δημιουργό, αποτυπώθηκε στην κλασική λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη σύγχρονη pop κουλτούρα. Στο εικαστικό του αφήγημα για τη ζεύξη ανθρώπου – τεχνολογίας, ο καλλιτέχνης αποδίδει ένα σύνολο έργων φτιαγμένων με σινική μελάνη σε χαρτί.

 

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την θεμελίωση του Μουσείου. Με αφορμή τη ριζική μεταμόρφωση του κήπου στο αίθριο και τον εμπλουτισμό του με 700 νέα φυτά, ο καλλιτέχνης «μεταφέρει» τον κήπο μέσα στο χώρο της έκθεσης, σε μία αυτόνομη ενότητα 16 έργων, φιλοτεχνημένα με μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού σε ξύλο.

 

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (γεν. 1975) ανήκει στη νέα γενιά δημιουργών που χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια τις παραδοσιακές τεχνικές και τα ψηφιακά μέσα. Κάνει ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, κόμικς, συμμετέχοντας στην ομάδα White Island Works. Γνωστός από τη θητεία του ως εικονογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά (Athens Review of Books, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα) ασχολείται ερευνητικά ως υποψήφιος Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα “We are all cyborgs: Η νέα αναπαράσταση του Τεχνητού Ανθρώπου στο Deus Ex”.

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από .elculture.gr