Home BLOGS 10 + 1 πράγματα που μας αρέσουν στην Αθήνα

10 + 1 πράγματα που μας αρέσουν στην Αθήνα

0
1288

Μας κράζουν που είμαστε Αθηναίοι ή που ζούμε στην Αθήνα τέλος πάντων γιατί δεν μπορούν την κίνηση, το καυσαέριο, τις αποστάσεις, τη βαβούρα και τα χίλια δυο αρνητικά που έχει αυτή η πόλη (όπως όλες οι μεγαλουπόλεις). Ναι, δεν λέω, καλό το οξυγόνο και τα δάση και ο καθαρός αέρας και η εξοχή αλλά η Αθήνα είναι όμορφη, αν έχεις την θέληση να τη δεις έτσι.

 

 

1)   Ας αρχίσουμε από τα κλασσικά, έχουμε πάρα πολλές επιλογές στο θέμα διασκέδαση, άσχετα αν καταλήγουμε πάντα στα ίδια μαγαζιά και στο διπλανό τραπέζι κάθεται πάντα η ίδια παρέα. Νέα μαγαζιά ανοίγουν συνέχεια, τα κάνουμε μόδα για ένα μήνα μετά πεθαίνουν (στην προτίμηση μας συνήθως) και προχωράμε στο επόμενο. Γίνονται συνέχεια εκθέσεις, συναυλίες και φέτος είχαμε περισσότερες από 1000 θεατρικές παραστάσεις. Πάντα θα υπάρχει κάποιο νέο μπαρ να ανακαλύψεις και κάθε μα κάθε βράδυ κάποιο event γίνεται κάπου. Μεγάλη η μικρή ή τσέπη σου έχεις επιλογές για φτηνό και ακριβό ποτό , βουνό, θάλασσα, να πεταχτείς μέχρι το Σούνιο ή την Πάρνηθα.

 

 

2)   Η Ακρόπολη, που με μαγεύει κάθε φορά και αλλάζει όψη ανάλογα με τον καιρό.  Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Πλάκα, το θησείο, το Μοναστηράκι, ο πεζόδρομος της Ερμού προς το Γκάζι , η πλατεία Αγίας Ειρήνης, τα Εξάρχεια, τα Πετράλωνα και άλλες τόσες περιοχές με διαφορετική ομορφιά η κάθε μία.Το βρώμικο στην –Σε είδα ξανά ήσουν στα μαύρα ντυμένη Πλατεία Μαβίλη 4 παρά-.

 

 

3)   Οι γείτονες που σπάνια ανακατεύονται, εκτός από μια παλιά μου γειτόνισσα που ήξερε περισσότερα πράγματα για μένα από εμένα (Γεια σας Κυρία Δήμητρα). Ανθρωπιά υπάρχει και οι γείτονες κάνουν παρέα και ξέρεις και ποιος μένει δίπλα σου αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι κολλητοί. Όπως επίσης ακόμα παίζουν παιδιά στους δρόμους το καλοκαίρι και τα σκαλάκια στις εισόδους είναι γεμάτα γιαγιάδες που τρώνε σποράκια.

 

 

4)   Οι αγορές και τα παζάρια που πετάγονται απ’ το πουθενά καθώς περπατάς στην Πλάκα ή το Μοναστηράκι και μπορείς να βρεις από την βιογραφία της Λίλας Καφαντάρη μέχρι βινύλιο των Beattles. Να αγοράσεις χιλιάδες άχρηστα πράγματα και να ανακαλύψεις πως υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα συλλέγουν τηλεκάρτες.

 

 

5) Οι αντιθέσεις που έχει αυτή η πόλη, οι διαφορές από το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια που είναι τόσο κοντά αλλά τόσο διαφορετικά. Οι καλλιτέχνες του δρόμου που παίζουν από μπουζούκι μέχρι σαξόφωνο και τα γκέτο που λίγα μέτρα από την πλατεία του Ψυρρή μπορείς να δεις άντρες με τουρμπάνι. Τα δεκάδες διαφορετικά ντυσίματα και στυλ που βλέπεις στο δρόμο και η Πανεπιστημίου που ξεκινάει με τα αρχαία και καταλήγει στην ομόνοια.

 

 

6) Η πόλη είναι φιλική για περπάτημα και για ποδήλατο πλέον. Δεν ήταν φιλική για ποδήλατο ούτε ακόμα είναι 100% αλλά με το έτσι θέλω οι ποδηλάτες με τις συγκεντρώσεις τους και τις free days άλλαξαν το τοπίο. Αρκεί βέβαια να σεβαστούν και εμάς τους πεζούς που κάνουμε σλάλομ για να μην μας πατήσουν.

 

 

7) Οι υπηρεσίες υγείας που δεν θα σχολιάσω αν είναι καλές ή κακές αλλά είναι εύκολα προσβάσιμες σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας και περισσότερες.

 

 

8) Το μετρό που είναι βολικό και έχει αλλάξει την ζωή μας. Είναι κινηματογραφικό και γρήγορο και.. παρακαλούμε πολύ να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα

 

 

9) Η γεωγραφική της θέση που σε μία ώρα μπορείς να είσαι στην Αίγινα, το Αγκίστρι ή στην Κόρινθο και νιώθεις ότι είσαι ακριβώς στο κέντρο της χώρας με τις επιλογές να αυξάνονται όσο ανοίγει ο καιρός.

 

 

10) Οι άνθρωποι της πόλης, που μιλάνε δυνατά, γελάνε δυνατά, φωνάζουν και μέσα σε δύο στάσεις στο μετρό μπορείς να ακούσεις τα προσωπικά τους. Που θα δώσουν το εισιτήριο τους στον επόμενο και θα σε βοηθήσουν αν χαθείς. Που σε κερνάνε σφηνάκια, που τους γνωρίζεις για ένα βράδυ το περνάτε σαν κολλητοί και δεν ξαναβρίσκεστε. Που δίνουν ακόμα λεφτά σε ζητιάνους εν μέσω κρίσης, που μαλώνουν για το που θα βρεις το καλύτερο βρώμικο, που παίρνουν ακόμα το τρενάκι τα Χριστούγεννα στο θησείο και μαζεύονται στο λόφο του Άρειου Πάγου για να δουν τη θέα.

 

 

+1 Το καλοκαίρι στην Αθήνα, που η πόλη αδειάζει και μπορείς να πας μέχρι την Βάρκιζα σε 25 λεπτά (το ‘χω κάνει). Που είναι ήσυχα και πανέμορφα, και βλέπεις κόσμο με μαγιό στο κέντρο της Αθήνας και στα ΜΜΜ, γιατί ο Αθηναίος αν θέλει να πάει για μπάνιο θα πάρει ακόμα και 5 λεωφορεία. Τα θερινά σινεμά και τα μπαράκια με τις ταράτσες που κάθε χρόνο είναι και περισσότερα. Οι πλατείες που γεμίζουν κόσμο και οι συναυλίες που δεν ξέρεις σε ποια να πρωτοπάς

 

 

Είτε αγαπάς αυτή την πόλη είτε όχι μπορεί να σου προσφέρει μοναδικές εικόνες. Από τα κύματα που σκάνε στο δρόμο το Χειμώνα στην Πειραϊκή, τον πλανήτη που λέγεται Μπουρνάζι, τους hipsters στην Καρύτση, τα φωτεινά παιχνίδια που πετάνε στον αέρα οι Πακιστανοί στο Μοναστηράκι, το Πάρκο Τρίτση κλπ. Η λίστα θα μπορούσε να είναι ατέλειωτη. Το σίγουρο όμως είναι ένα αν την αγαπήσεις θα σ’ αγαπήσει και αυτή..