HomeBLOGS7 ταινίες με το πιο ανατρεπτικά endings στην ιστορία του σινεμά vol.1

7 ταινίες με το πιο ανατρεπτικά endings στην ιστορία του σινεμά vol.1

Υπάρχουν μερικές ταινίες που στο τέλος τους μας αφήνουν άναυδους, μας εκπλήσσουν, τεστάρουν την υπομονή μας, τη φαντασία μας, μας “πηγαίνουν” εκεί που θέλουν ή που θέλουμε εμείς και- συνήθως- στο τελευταίο τέταρτο, τα παίρνουν όλα πίσω, μας δείχνουν (κλασικό αμερικάνικο structure ταινίας) προηγούμενες σκηνές που τις αποκωδικοποιούν σιγά σιγά, στρέφουν την κάμερα στη λογική σε συνδυασμό με γνώσεις που αποκτήσαμε καθ’όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής αφήγησης και…μας κάνουν να δαγκωνόμαστε από τη χαρά της λύσης ή το θυμό για το κλειδί που υπήρχε σε όλη την ταινία κι εμείς δεν το βλέπαμε. Αλλά αυτό είναι και το νόημα τους.

 

Αν ήξερες ότι στην Έκτη Αίσθηση ο γιατρός Bruce Willis είναι εξ’αρχής νεκρός, θα καθόσουν να τη δεις;

Στην εποχή του Διαδικτύου, είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσετε αυτές τις ταινίες χωρίς να διαβάσετε πρώτα τους spoilers. Οι πραγματικά τυχεροί θεατές “μπαίνουν” μέσα στην ταινία χωρίς να γνωρίζουν και αισθάνονται την πλήρη επίδραση της δράσης της. Αν είστε σινεφίλ ή αρέσκεστε γενικά στις ταινίες και υποψιάζεστε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ταινίες στον κατάλογο που θα θέλατε να δείτε, εδώ μπαίνει η προειδοποίηση για spoiler! Eάν δεν ανησυχείτε, και ξέρετε τα πάντα για τον Tyler Durden και τον Bruce Willis, διαβάστε παρακάτω.

 

Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες ανατροπές στην κινηματογραφική ιστορία.

 

The Usual Suspects

 

 

the-usual-suspects-kevin-spacey-gabriel-byrne-sexual-misconduct-920x584.jpg

 

 

Σε αυτή την ταινία με τον Kevin Spacey, πέντε εγκληματίες κατηγορούνται ψευδώς από την αστυνομία. Στην πλεκτάνη που στήνεται κατά της αστυνομίας, αρχίζει να αποκαλύπτεται μια μεγαλύτερη σκευωρία ενορχηστρωμένη από τον διαβόητο Keyser Söze. Όταν οι άλλοι εγκληματίες σκοτώνονται σε ένα μυστηριώδες ατύχημα, η λεκτική ικανότητα και η ιδιοφυία του Spacey δημιουργεί μια περίτεχνη ιστορία/εκδοχή του τι έχει συμβεί από το δικό του πρίσμα.

 

Twist: Όταν ο Verbal (Spacey) περπατά ελεύθερος, φεύγοντας από το τμήμα, οι αστυνομικοί συνειδητοποιούν στιγμές μετά την απελευθέρωση, ότι η ιστορία του ήταν εντελώς κατασκευασμένη και είναι ο Keyser Söze.

 

Atonement

 

 

atonement-postmodern-lense-ian-mcewan-1170x600.png

 

Η Briony Tallis (Saoirse Ronan) πιάνει στα πράσα την αδελφή της, Cecilia, να κάνει σεξ με την οικονόμο της, Robbie, και παρερμηνεύει αυτό που έχει δει.

Όταν η Briony κατηγορεί ψευδώς τον Robbie ότι επιτίθεται στην ξαδέρφη της, Lola, τους στέλνουν μακριά. Η Cecelia γίνεται νοσοκόμα και ο Robbie αγωνίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Twist: Καθώς στην ταινία η Briony επισκέπτεται τη Cecelia και το Robbie, που έχουν ξανασμίξει, αποδεικνύεται ότι αυτό είναι απλά ένα βιβλίο που είναι γραμμένο από ενοχή. Το ζευγάρι δεν ξαναβρέθηκε ποτέ μαζί ούτε φυσικά έζησαν μαζί.

Η Cecelia σκοτώνεται στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου και ο Robbie πεθαίνει στη γραμμή του καθήκοντος, στον πόλεμο..

 

Fight Club

 

 

c3f8e634-34d1-4460-b811-a83da010bde9-screen-shot-2017-10-01-at-34720-pm.png

 

Από τι καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω στη σχιζοειδή προσωπικότητα, τη διπολική, την pop γραφή και πολλά άλλα, το Fight Club, βιβλίο του Chuck Plahniuk, έχει ένα από τα πιο περίφημα endings του Hollywood. Ένας καταθλιπτικός που υποφέρει από αϋπνία συναντά έναν πωλητή πτητικών σαπουνιών που ονομάζεται Tyler Durden και οι δύο άνδρες ξεκινούν να λειτουργούν μια υπόγεια λέσχη, όπου οι άνδρες που βαριούνται από την κοσμική και επαγγελματική τους ζωή μπορούν να παλέψουν σώμα με σώμα ο ένας τον άλλον. Η σχέση τους δοκιμάζεται όταν και οι δύο ακολουθούν τη Μαρλά, μια μυστηριώδη γυναίκα που συντρίβει ομάδες υποστήριξης μαζί τους.

 

 

Twist: Ο Tyler Durden και ο ανώνυμος άντρας είναι το ίδιο πρόσωπο, ωστόσο είναι δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες.

 

 

Gone Girl

 

 

a9e7a1b1-ea3c-4d30-a2aa-0eee9d119acd.jpg

 

 

Αυτό το twist είναι μοναδικό γιατί διαφέρει από την κλασική αφήγηση που ανατρέπει τα δεδομένα προς το τέλος της ταινίας, αλλά περίπου στα μισά. Ένας συγγραφέας, ο Nick Dunne και η σύζυγός του Amy μετακινούνται στο Μιζούρι από τη Νέα Υόρκη που έμεναν αρχικά, και μετά από λίγο, η Amy εξαφανίζεται στην επέτειο του γάμου τους. Ο Νικ είναι ο κύριος ύποπτος και για το πρώτο μισό της ταινίας αρχίζει να γίνεται σίγουρο ότι διέπραξε έγκλημα, δολοφονώντας τη γυναίκα του.

 

Twist: Η Amy πλαισιώνει τον Nick και την κάθε του κίνηση, έχει σκηνοθετήσει τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλάζει την εμφάνισή της και εξαφανίζεται για να κρυφτεί. *Πραγματικά αξίζει να δείτε τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

 

 

Shutter Island

 

9053d33e-2d26-422d-be2a-aebbd0c5c093-giphy.gif

 

Σε αυτήν την ταινία, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Dennis Lehane, ένας Αμερικανός στρατάρχης, ονόματι Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) και ο συνεργάτης του, Ben Kingsley, προσπαθούν να βρουν μια δραπέτη δολοφόνο, τη Rachel Solando που έπνιξε και τα τρία παιδιά της στο Ashecliffe Center στο μυστηριώδες νησί στο λιμάνι της Βοστώνης.

 

Twist: Ο Teddy Daniels είναι στην πραγματικότητα ο ασθενής στο νοσοκομείο που ονομάζεται Andrew Laeddis και είναι ο ίδιος που δολοφόνησε τη γυναίκα του Rachel αφού σκότωσε τα τρία παιδιά τους. Η αναζήτηση για Solando είναι μια προσπάθεια να τον φέρει πίσω στην πραγματικότητα.

 

Inception

 

 

inception-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

 

 

Ο Christopher Nolan σκηνοθέτησε αυτό το θρίλερ που παίζει μοιάζει με παζλ που γίνεται γρίφος, ο γρίφος όνειρο και μετά όλα αλλάζουν διαστάσεις και ο θεατής όπως και οι ήρωες δε μπορούν να διακρίνουν τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Η ταινία ακολουθεί τον Dom Cobb, έναν κλέφτη με την ικανότητα να εισέρχεται στα όνειρα των ανθρώπων και να κλέβει μυστικά από το υποσυνείδητό τους. Αποκαλύπτεται ότι ο Cobb και η σύζυγός του Mal πέρασαν πενήντα χρόνια σε ένα limbo ονείρων, δημιουργώντας έναν κόσμο από τις αναμνήσεις τους. Όταν ήρθε η ώρα να ξυπνήσει και να επιστρέψει στην πραγματικότητα, η Mal πίστευε ότι ακόμα ονειρευόταν και αυτοκτόνησε.

 

Twist: Όταν ο Cobb επιστρέφει στο σπίτι για να βρει τον πατέρα και τα παιδιά του, βάζει το τοτέμ που αποκαλύπτει αν είναι ξύπνιος ή κοιμάται στο τραπέζι. Συνεχίζει να περιστρέφεται η ταινία δεν δείχνει να σταματάει ποτέ και είναι πιθανό ο Cobb βρίσκεται ακόμα σε έναν κόσμο ονείρου.

 

The Sixth Sense

 

 

sixth_sense_hed.jpg

 

Ο νεαρός Cole Sear μπορεί να δει και να μιλήσει σε φαντάσματα, και τρομοκρατείται από τους νεκρούς που τον επισκέπτονται με τα ανεπίλυτα προβλήματα τους (αν μπορούμε να το πούμε έτσι). Συναντιέται με έναν παιδοψυχολόγο που ονομάζεται Δρ Malcolm Crowe (Bruce Willis), ο οποίος προσπαθεί να βρει τον λόγο για την υπερφυσική του εξουσία.

 

Twist: Ο Crowe είναι στην πραγματικότητα νεκρός και ο Cole τον βλέπει γιατί ο πρώτος δε γνωρίζει ότι έχει σκοτωθεί και έχει ακόμα να φροντίσει κάποια πράγματα που αφορούν την γυναίκα και το γιο του.

 

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ…! Έπεται και συνέχεια.

Διαβαστε επισης

loading...