HomeBLOGS«ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» - Πως δημιουργήθηκε το Αιγαίο πέλαγος

«ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» – Πως δημιουργήθηκε το Αιγαίο πέλαγος

Μία σηµαντική έκθεση για τη γέννηση και τη δηµιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου φιλοξενείται στο Ίδρυµα Ευγε- νίδου. Η έκθεση παρουσιάζει µε έναν εντυ- πωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις µορφές ζωής του Αρχιπελά- γους, καθώς και τα φαινόµενα για την ερµη- νεία των οποίων ο άνθρωπος δηµιούργησε µύθους και τέχνη.

Μέσα από σπάνια εκθέµατα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται οι διερ- γασίες και τα αποτελέσµατα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάµεων που διαµόρφω- σαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασµα εκατοµµυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή. 

Η κεντρική ενότητα, «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος -που µέρος του ήταν η σηµερινή Ελλάδα- στην εξέλι- ξή του στην ενιαία ξηρά της µυθικής Αιγηίδας, έως τη σηµερινή µορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχι- πελάγους. Τα πανέµορφα νησιά του, τα εντυ- πωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά µνηµεία και η πολυµορφία των γήινων σχηµατισµών, το υγρό στοι- χείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας. Το µεγαλύτερο µέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαί- στεια, µερικά από τα οποία είναι ακόµα και στις µέρες µας ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθά- νων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», παρουσιάζει τις γεωδυ- ναµικές διεργασίες, την ηφαιστειότη- τα, τη σεισµικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάµεις που µέσα από συνεχή επανάληψη εκατοµµυρίων ετών δηµιούργησαν το ιστορικό Αρχιπέλαγος. Στην ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον µύθο στην επιστήµη» παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστηµάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατοµµυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωµάτων, µορφές σύγχρονων δέντρων µε τις αντίστοιχες απολιθωµένες προγονικές µορφές και αναπαραστάσεις ζώων, δηµιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από το χρόνο. ∆ιαδραστικές εφαρµογές και µουσειο- παιδαγωγικά προγράµµατα παρουσιά- ζουν τις διαδικασίες εξέλιξης της ζωής και τις δυνάµεις που διαµόρφωσαν την απολίθωση του υποτροπικού δάσους.

Η έκθεση, πέρα από την επιστηµονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκοµίζει ο επισκέπτης της τη δύναµη των τοπίων και της οµορφιάς του Αιγαίου πελάγους µέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέµατα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό. Χώρος: Ίδρυµα Ευγενίδου Ώρες λειτουργίας για σχολεία: ∆ευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 ανά µία ώρα Σχολικές οµάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ µε κράτηση στα τηλέφωνα 210 94 69 631-2 Ώρες επικοινωνίας: ∆ευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη-Παρασκευή:17:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-20:00 Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους µε αναπηρία και εµποδιζόµενα άτοµα Προσαρµοσµένος χώρος υγιεινής για ΑµεΑ Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι ∆υνατότητα διερµηνείας στην Ελληνική Νοηµατική Γλώσσα µε sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr

Διαβαστε επισης

loading...