HomeBLOGSTo Berlinale 2018 ξεκινάει σήμερα!

To Berlinale 2018 ξεκινάει σήμερα!

Έτοιμες είναι πλέον οι αφίσες του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με τη σήμα κατατεθέν αρκούδα να περιηγείται στους δρόμους της πόλης.«Είναι πάλι αυτή η στιγμή του χρόνου. Οι αρκούδες είναι εκεί έξω. Στις αφίσες της φετινής χρονιάς θα εμφανίζονται σε θρυλικά σημεία του Βερολίνου βάζοντάς μας στην ατμόσφαιρα των υπέροχων ημερών του Φεστιβάλ», δήλωσε ο διευθυντής της Berlinale, Ντίτερ Κόσλικ, λανσάροντας τις έξι διαφορετικές αφίσες που προετοιμάζουν το έδαφος για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ του χειμώνα.

 

Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να επιστρέψει σε μια ταραγμένη περίοδο της χώρας και να παρουσιάσει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, του μεταβατικού σταδίου της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησε στη δημιουργία της πολιτικής που ξεκίνησε τον Δεύτερο.

 

Το «Weimar Cinema Revisited» θα παρουσιάσει 28 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή μικρού μήκους από το 1918 ως το 1933 και θα έχει 3 θεματικές κατευθύνσεις – εξωτισμό, καθημερινότητα και ιστορία – μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσει να παρουσιάσει παραδείγματα καταγραφής ιστορικών γεγονότων της περιόδου, της καθημερινής ζωής των κάτοικων, αλλά και επικές περιπέτειες που έδιναν στο κοινό τη ψευδαίσθηση της απόδρασης. 

 

«Η Μπερλινάλε έχει διοργανώσει στο παρελθόν ρετροσπεκτίβες σημαντικών σκηνοθετών της περιόδου. Τώρα, με αυτό το θεματικό αφιέρωμα προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον σε ταινίες που πιθανά να μην είχαν τύχει της προσοχής μας» είπε ο διευθυντής της γερμανικής ταινιοθήκης, δίνοντας το στίγμα του αφιερώματος και την υπόσχεση πως δε θα καλυφθεί με γνωστές και αρκετά προβεβλημένες ταινίες της εποχής, αλλά θα αποτελέσει μια ευκαιρία για σπάνιες ανακαλύψεις σε όσους το παρακολουθήσουν.

 

Στα highlights του αφιερώματος συναντάμε πρόσφατα αποκατεστημένες ταινίες σαν επικό «Fight for the Matterhorn» (1928), το «Opium» του Ρόμπερτ Ράινερ (1919) καθώς και το ως τώρα θεωρούμενο ως χαμένο «Christian Wahnschaffe», γυρισμένο σε δύο μέρη την περίοδο 1920-21. Οι περισσότερες προβολές των βωβών ταινιών θα συνοδευτούν από ζωντανή μουσική.

 

 

pag-8-berlin-film-festival.png

 

Παράλληλα, η Berlinale ανακοίνωσε πρόσφατα τον πρόεδρο του φετινού φεστιβάλ, διαλέγοντας ένα δικό της παιδί. Ο Τόμ Τίκβερ, που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο το 1998 με το «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε» και από τότε συνεχίζει ακάθεκτος να παρουσιάζει ταινίες στο αμερικανικό και ευρωπαϊκό κοινό, θα προεδρεύσει φέτος της επιτροπής που θα αποφασίσει για την Χρυσή Άρκτο και τα υπόλοιπα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος.

 

Μετά την ανακοίνωση κάποιων πρώτων τίτλων του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο ως γνωστόν θα κάνει έναρξη με το «Isle of Dogs» του Γουές Αντερσον, η Μπερλινάλε ανακοίνωσε δέκα ακόμα ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Άρκτο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διαβαστε επισης

loading...