HomeBLOGSΕμείς το ΟΧΙ γιατί το είπαμε τότε;

Εμείς το ΟΧΙ γιατί το είπαμε τότε;

Δεν λέμε σε καμία περίπτωση να μην εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Για αυτό τον λόγο, για εκείνο το ΟΧΙ που ήταν ζωτικής σημασίας καλά κάνουμε και εορτάζουμε. Γιατί τότε είχαμε τα “κότσια” να αρνηθούμε κάτι που μας μείωνε, κάτι που δεν μας συνέφερε ως κράτος. Τώρα όλοι όσοι ξεπουλούν την Ελλάδα σιγά σιγά για ποιο λόγο εορτάζουν αμαυρώνοντας αυτή την μνήμη; Δεν είναι τραγική ειρωνεία;

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.

Ποιο ήταν αυτό το τελεσίγραφο; Όχι τίποτα άλλο, έτσι όπως θα καταντήσουν την διδασκόμενη ιστορία, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. 

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 όταν η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, μέσω Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα,  με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεων του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Ιωάννης Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre»,δηλαδή, “Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο'”, εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». 

 

Οι καλύτερες κομμένες σκηνές της Marvel (Βίντεο)

Πως δημιουργούνται οι ερωτικές σκηνές (Βίντεο)

Διαβαστε επισης

loading...