HomeBLOGSΈνα κράτος που λειτουργεί σαν πτωχευμένο... Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας μέσα...

Ένα κράτος που λειτουργεί σαν πτωχευμένο… Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας μέσα από τη New York Times!

H New York Times μίλησε εκτενώς για την Ελλάδα μέσα από ένα άρθρο με τίτλο: “Με τα χρήματα να στερεύουν η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεωκοπήσει”.

 

Αθήνα – Παρατημένες μπουλντόζες στους δρόμους της πόλης. Εξαντλημένοι χειρουργοί δουλεύουν όλη τη νύχτα και πλούσιοι ενισχύουν οικονομικά απένταρα αστυνομικά τμήματα. Μια σχεδόν πτωχευμένη Ελλάδα παίρνει απεγνωσμένα μέτρα για τη διατήρηση μετρητών. Χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της, το έθνος θα ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του επόμενου μήνα.

 

Το άρθρο αναφέρει πως πριν από δύο εβδομάδες, η Ελλάδα σχεδόν αθέτησε την υποχρέωσή της πληρωμής του χρέους των € 750.000.000, περίπου 825 εκατομμυρίων δολάρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος μηνός, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τα ημερήσια ταμειακά ελλείμματα της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρουν. Ξεκινώντας από τις 5 Ιουν, όμως, αυτά τα ελλείμματα θα αυξηθούν αισθητά, σε περίπου € 400 εκατομμύρια καθώς μια ακόμη υποχρεώση προς το Δ.Ν.Τ έρχεται. Στη συνέχεια θα διπλασιαστεί σε μέγεθος στις 8 και 9 Ιουνίου. Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είπε ότι δεν θα υπ;aρχαν αρκετά χρήματα για να πληρωθεί το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου.

 

Σε μια κοινωνία που έχει ζήσει μακριά από τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες, η κρίση ρευστότητας έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο. Τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και οι δήμοι αγωνίζονται για την παροχή βασικών υπηρεσιών, και η μη χρηματοδοτούμενη ασφάλεια της χώρας έχει χάσει τη μάχη ενάντια της εισροής των παράνομων μεταναστών. Στην πραγματικότητα, λένε οι αναλυτές, η Ελλάδα λειτουργεί ήδη ένα πτωχευμένο κράτος.

 

Στη συνέχεια το άρθρο παραθέτει ένα χρονολόγιο της Ελληνικής κρίσης από το 2009 μέχρι και σήμερα και συνεχίζει:

 

Το κάλεσμα της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κεφαλαίων υπήρξε εκτεταμένο.

 

Όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία – καθώς και οι δήμοι σε όλη τη χώρα – καλέστηκαν να διαβιβάσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια στην Αθήνα. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν αυστηρές εντολές να μην προσλαμβάνουν γιατρούς και τους δασκάλους. Και οι εθνικοί υπάλληλοι ασφαλείας διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται υπό έντονη πίεση για να διατηρούν τις αποστολές σε αέρα και θάλασσα στο ελάχιστο , σε μια εποχή που οι μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή σπεύδουν στις ακτές της Ελλάδας.

 

 

 

 

Έπειτα το άρθρο αναφέρεται στη Θήβα και σε αυτά που έχει να πει ο Κώστας Μπακογιάννης. Ενώ συμπληρώνει:

 

Tο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας και το σπίτι σε περίπου 125.000 φοιτητές, ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας έχει μειωθεί σε  10.000.000 ευρώ, περίπου € 40.000.000 πριν από την κρίση.

 

Όσο για τα νοσοκομεία, ακόμη και αν παίρνουν τους διπλάσιους ασθενείς τώρα, οι προϋπολογισμούς τους έχουν κοπεί όσο ποτέ άλλοτε. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι τα 140 δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα μόλις έλαβαν 43 εκατομμύρια από το κράτος – κάτω από τα  650 εκατομμύρια ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

 

Ενώ στη New York Times μίλησε και ο Θεόδωρος Γιάνναρος, διεθυντής του νοσοκομείου Ελπίς.

 

Από τότε που άρχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο το 2010, ο κ. Γιάνναρος έχει δει τον μισθό του να συρρικνώνεται σε € 1.200 το μήνα, από τα € 7.400. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του, που κάποτε ήταν € 20.000.000, τώρα είναι € 6.000.000, ενώ ο αριθμός των εν ενεργεία ιατρών έχει μειωθεί σε 200 από 250.

Το νοσοκομείο ανακυκλώνει μέσα, αγοράζει τα φτηνότερα χειρουργικά γάντια στην αγορά (που κατά καιρούς σχίζονται στη μέση των χειρυργίων,  όπως λέει) και χρησιμοποιεί κυρίως γενόσημα φάρμακα.

 

“Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να ζήσουμε με πολλά χρήματα και να επιβιώσουμε με το τίποτα», είπε. “Ίσως η κρίση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους – αλλά αυτοί οι καλύτεροι άνθρωποι θα πεθάνουν αν συνεχιστεί η κρίση.”

 

Ο κ.Γιάνναρος, ο οποίος είναι 58, λέει ότι υπέστη πρόσφατα καρδιακή προσβολή από το συνεχές άγχος. Αλλά λέει ότι για τους χειρουργούς του ανησυχεί περισσότερο. Ενώ το άρθρο δεν παρέλειψε και την αυτοκοτνία του γιού του κ Γιάνναρου, που έπεσε στο μετρό της Αθήνας.

 

Ο ίδιος είπε για τον γιο του στη Νew York Times:

 

“Υπήρχε μόνο ένα κενό μπροστά του”.

Ο γιος του είχε τελειώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές και δεν μπορούσε να βρει δουλειά σε μια χώρα όπου περισσότερο από το μισό των νέων είναι άνεργοι. Βοηθούσε τον κ Γιάνναρο στο νοσοκομείο.

 

“Δεν είδε κανένα μέλλον, δεν υπήρχε τρόπος να βοηθήσει την οικογένειά του,” είπε ο κ Γιάνναρος. «Τώρα ο Θεός τον έχει βρει μια δουλειά – σαν άγγελο.” Ενώ το άρθρο τελείωσε με τα εξής λόγια του ίδιου: ” Μπορούν να πάρουν τα λεφτά μας (αναφερόμενος στο Δ.Ν.Τ), ντρέπομαι που είμαι Ευρωπαίος.”

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κεντρική παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα!

 

Μεγάλος διαγωνισμός: Το Athenstimeout.gr σε συνεργασία με το Personal Studio by George Papadimakis σας κάνει δώρο 2 6μηνες συνδρομές!

Διαβαστε επισης

loading...