Home BLOGS Εργατική Πρωτομαγιά ή αφορμή για ταξιδιωτική απόδραση;

Εργατική Πρωτομαγιά ή αφορμή για ταξιδιωτική απόδραση;

0
464

Παρασκευή 1 Μαϊου 2015 και σε όλους έπεσε κουτί η μέρα! Ενώ σε όλο τον κόσμο σήμερα γιορτάζουν οι εργάτες για τα εργασιακά τους δικαιώματα, στην Ελλάδα μερικοί εργάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ η πλειοψηφία βρήκε αφορμή να την κάνει για ολιγοήμερες διακοπές.

 

Παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό μου, που όπως θα δείτε παρακάτω έκανα ένα μικρό οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνει κανείς ότι λίγο το 3ήμερο, λίγο ο καλοκαιρινός καιρός, λίγο οι φθηνές αεροπορικές εταιρείες, δε θέλει και πολύ η ελληνική νεολαία να το ρίξει στα ταξίδια! Δεν ξέρω και ‘γω πόσα τσεκ ιν βλέπω από χθες στο Ελευθέριος Βενιζέλος! Πόσος κόσμος πια αναχώρησε από την πρωτεύουσα; Και τότε ξεκινούν να παίρνουν φωτιά τα social media, τα uploads και οι selfies στα διάφορα αξιοθέατα(γιατί και τα beach bars εκεί ανήκουν πλέον)

 

 

Και ενώ σας γράφω τούτες τις αράδες με θέα τον Πύργο το Λευκό, μόλις δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τη μαμά μου! Βγήκε βόλτα στο χωριό, κουτσομπόλεψε λίγο με τις γειτόνισσες και έκλεψε από κάθε αυλή 3-4 λουλούδια να κάνει το Μάη της. Βλέπετε, άλλοι κάνουν ταξίδια κι άλλοι φτιάχνουν το σύμβολο της έναρξης του καλοκαιριού, το στρογγυλό στεφάνι με τα ανοιξιάτικα λουλούδια που κρεμάμε στα μπαλκόνια μας. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων.

 

Αλλά τι γιορτάζουμε ουσιαστικά σήμερα; Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα. Το 1889, η Β΄Διεθνής καθιέρωσε την πρωτομαγιά ως ημέρα Εργατικής Αλληλεγγύης, τιμώντας τους αναρχικούς αγωνιστές που εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν από το αμερικανικό κράτος, διότι διεκδίκησαν το οκτάωρο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

 

 

Kαι τώρα που σας το ‘παιξα λίγο εξυπνοπούλι, πάω να γιορτάσω! Ως νησιώτισσα, σήμερα σηματοδοτείται η έναρξη του καλοκαιριού, οι τρέλες και η ξεγνοιασιά, να ξέρετε! Θα με βρείτε σε κάποιο από τα ωραία ταβερνάκια της συμπρωτεύουσας. Κι αν είστε χρήστες του facebook, check my account. Άντε και καλό μας μήνα!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μεγάλη Τρίτη: Ποια ήταν η Κασσιανή;

 

Κλείστε τα Wifi από τις καφετέριες να ερωτευτεί ο κόσμος!