Home BLOGS Κάνε “Κλικ στο ωραίο” και μπες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

Κάνε “Κλικ στο ωραίο” και μπες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

0
382

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών” με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού συμμετέχει με την δράση «Κλικ! στο ωραίο». Καθώς περιηγείστε στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σίγουρα κάποια εκθέματα σας κάνουν να σταθείτε μπροστά τους θαυμάζοντας την ομορφιά τους. Τι είναι αυτό που προκαλεί τον θαυμασμό μας και πώς ορίζουμε το ωραίο, σύμφωνα με τα προσωπικά μας κριτήρια; Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που εγκαινιάζεται στις 21 Μαΐου 2018, στείλτε στο Μουσείο μια φωτογραφία με ένα έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που σας αρέσει, γράφοντας μερικές σύντομες φράσεις για τους λόγους που σας συγκίνησε η ομορφιά του.

 

Επιλογή από τις συμμετοχές που θα αποσταλούν, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και το Facebook του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Αποστολή συμμετοχών: 30/4-18/5/2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση predu.eam@culture.gr με αναγραφή στο θέμα «Κλικ! στο ωραίο». Τύπος φωτογραφικού αρχείου: jpeg, μέγεθος έως 1 ΜΒ, ανάλυση 150 dpi.

 

Την Παρασκευή 25/5 και ώρα 17:30, θα προσφερθεί από αρχαιολόγο του μουσείου παρουσίαση της νέας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» στους 30 πρώτους που θα αποστείλουν τη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή δράση. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να περιηγηθούν στα εκθέματα που οι ίδιοι διάλεξαν, όπου εκτός από τις αρχαιολογικές πληροφορίες που θα τους παρουσιαστούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν κι εκείνοι για όσα τους εντυπωσίασαν στα επιλεχθέντα αντικείμενα.

 

Είσοδος ελεύθερη στο μουσείο στις 18/5/2018.

 

Ελεύθερη συμμετοχή στην περιήγηση με σειρά προτεραιότητας (οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με βάση τη σειρά συμμετοχών τους στη διαδικτυακή δράση).

 

Λίγο από ιστορία

 

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

 

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της καθιέρωσης της ΔΗΜ το 1977 ήταν να κάνει ευρύτερα γνωστή τη βασική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, δηλαδή ότι τα μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

 

Η συμμετοχή στον εορτασμό μουσείων από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2016 περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

 

– Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα.