Home BLOGS Πατρινό καρναβάλι για πάντα αλλά… δεν είναι μόνο αυτό! Καρναβαλίστικες επιλογές για όλα τα γούστα..

Πατρινό καρναβάλι για πάντα αλλά… δεν είναι μόνο αυτό! Καρναβαλίστικες επιλογές για όλα τα γούστα..

0
607

Προς απανταχού παρόντες καρνάβαλους που κάθε τριώδιο ψάχνουν τρόπο να ξεδώσουν στους δρόμους ντυμένοι μασκαράδες σας έχουμε νέα.. Καρναβάλια υπάρχουν πολλά, δεν είναι μόνο της Πάτρας. Όχι ότι έχουμε κάτι με το Πατρινό Καρναβάλι και σίγουρα είναι μια από τις επιλογές μας, αλλά σας έχουμε αποκριάτικες διοργανώσεις με παραδοσιακά έθιμα σε πολλές ελληνικές γωνιές.

 

Ξεκινάμε με Κρήτη και Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεθεμνιωτικο καρναβαλι

 

Εδώ και 100 χρόνια δίνει το παρόν ολοένα και με μεγαλύτερο αντίκτυπο σε κόσμο όλων των ηλικιών. Η κλασσική πατρινή μαυροδάφνη έχει δώσει την θέση της στην τσικουδιά, χορούς μεταμφιεσμένων, κυνήγι θησαυρού αλλά και καντάδες… πολλές καντάδες. Το πάρτυ ξεκινά από την Πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη και ξεχύνεται σε κεντρικούς δρόμους μέχρι την παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πατρινό Καρναβάλι φορ έβα:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πατρινο καρναβαλι

 

 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Στα αφτιά μας ακόμα ηχεί το γνωστό «Οι λιλιπούτειοι καρναβαλιστές έχουν κατακλύσει το λιμάνι της πόλης μας» με την ανάλογη προφορά. Μαυροδάφνη, κέφι από το πρωί για πιο οικογενειακά μέχρι αργά το βράδυ για πιο… νεανικά, η Πάτρα αποτελεί σίγουρη επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

 

Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» στην Νάουσα:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ναουσα καρναβαλι

 

Αν θέλετε κάτι το διαφορετικό σας έχουμε ένα τελετουργικό που θα σας αφήσει άφωνους µπροστά στις επιβλητικές µορφές τους. Τις Μπούλες (δηλαδή τις νύφες) που τις υποδύονται άντρες µασκαράδες (έθιµο που έλκει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία). Highlight της διοργάνωσης είναι στα μέσα περίπου του Τριωδίου όπου το πρωί οι αρχηγοί των «Μπουλουκιών» ζητούν την άδεια από τον δημαρχο το κλειδί, aka να ξεκινήσουν τους χορούς.

 

Λίγο πριν το τέλος έχουμε άλλο ένα παραδοσιακό καρναβάλι αυτό της Ξάνθης:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ξανθιωτικο καρναβαλι

 

 

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι με τις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές σας περιμένει με μουσική, χορό και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

 

Last but not least σας πάμε προς Κοζάνη μεριά:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοζανιτικο καρναβαλι

 

Εδώ οι αποκριές ξεσηκώνουν µικρούς και µεγάλους για 12 ολόκληρες µέρες, από την Τσικνοπέµπτη µε το άναµµα των φανών στις γειτονιές (δηλαδή τις φωτιές µε τον κόσµο που χορεύει γύρω γύρω στο άκουσµα παραδοσιακών τραγουδιών πικάντικου περιεχοµένου) µέχρι το απόγευµα της Καθαράς Δευτέρας!

 

Τι περιμένετε λοιπόν; Έχουμε ακόμα Σαββατοκύριακα! Ντουντούκα ανά χείρας και φύγαμε!

 

Αυτό το video θα σε κάνει να αισθανθείς άβολα..

DIY… Μην περιμένεις την γιαγιά! Φτιάξε μόνος σου το κασκόλ σου σε 20 λεπτά!