Home BLOGS Πως συνδέεται με τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης ο λαγός;

Πως συνδέεται με τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης ο λαγός;

0
1362

Τι είναι για εσάς το Πάσχα; Μία γιορτή για το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, ή απλά μια σοβαρή θρησκευτική αργία. Για πολλούς βεβαίως είναι και τα δύο όμως για τους μικρούς μας φίλους αποτελεί σίγουρα μια μαγική προσμονή για δώρα και χαρές. 

‘Όπως και να χει τα έθιμα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης είναι πολλά. 

 

Το Πάσχα για τα παιδιά!

Για τα παιδιά είναι απόλυτα συνυφασμένο με ένα σοκολατένιο πασχαλινό λαγουδάκι, με μία λαμπάδα, με χρωματιστά πασχαλινά αυγά, και με τα πασχαλινά τσουρέκια, για τους μεγαλύτερους με το σουβλιστό αρνί και το παραδοσιακό κοκορέτσι. 

Θα ήθελα να σταθώ στο πασχαλινό λαγουδάκι καθώς τόσο αυτό όσο και το αυγό αποτελούν σύμβολα γονιμότητας από τους αρχαίους χρόνους.

 

 

 

Η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης μετά από ένα μακρύ σκληρό χειμώνα σε κτηνοτροφικές και γεωργικές κοινότητες σηματοδοτείται απο την γέννηση (πασχαλινό αυγό).

Απο ιστορίες Ολλανδών μεταναστών προέρχεται και το πασχαλινό λαγουδάκι ή “Πασχαλινός λαγός.” σε αντιπαραβολή με τα Χριστούγεννα ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει τα δώρα του Πάσχα και τα πασχαλινά αυγά στα παιδιά Μέχρι σήμερα, ορισμένα παιδιά αφήνουν ένα καρότα για τον λαγό του Πάσχα

Μια άλλη ιστορία αποδίδει τον λαγό του Πάσχα σε “αρχαίο” ειδωλολατρικό θρύλο. Σύμφωνα με αυτό το “μύθο”, η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα. Για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο το μετέτρεψε σε κουνέλι – αλλά η μετατροπή ήταν ελλιπής, διότι το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεά.