Home BLOGS Σαν σήμερα.. μνεία στα θύματα των «Ευαγγελικών» στις αρχές του 1900 για την χρήση της δημοτικής… Τι θα γινόταν αν ήξεραν για την κατάντια των greeklish!

Σαν σήμερα.. μνεία στα θύματα των «Ευαγγελικών» στις αρχές του 1900 για την χρήση της δημοτικής… Τι θα γινόταν αν ήξεραν για την κατάντια των greeklish!

0
399

Νεκροί, τραυματίες, απολογισμοί απίστευτοι για τα Αθηναϊκά δεδομένα και όλα αυτά για την νεοελληνική γλώσσα. Σαν σήμερα πάνω από 100 χρόνια πριν, η Ελλάδα έζησε 2 μαύρες χρονιές για την γλώσσα της..

 

8 Νοεμβρίου 1901. Με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα ξεσπούν στην Αθήνα ταραχές, που ονομάστηκαν “Ευαγγελικά”. Σκοτώθηκαν 11 άτομα, 3 φοιτητές και 8 πολίτες και τραυματίστηκαν 80, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης, που υπέβαλλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αναγνωρίστηκε επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους μόλις το 1976.

 

8 Νοεμβρίου 1903. Δύο μόλις χρόνια μετά τα “Ευαγγελικά” ξεσπούν εκ νέου ταραχές, με αφορμή αυτή τη φορά την παράσταση της “Ορέστειας” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο, όπου το κείμενο είχε μεταφραστεί σε απλή καθαρεύουσα, ούτε καν δημοτική. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και 10 τραυματίες.

 

Τι θα γινόταν άραγε, ποια «επανάσταση» και ξεσηκωμός αν ήξεραν ότι πλέον η δημοτική έχει δώσει τόπο στην αγγλοελληνική;

 

Φιλαρμονική με όργανα από λαχανικά… Η ανακύκλωση σε άλλο Level…

“Here”…Η Alicia Keys είναι εδώ με νέα δισκογραφική δουλειά και με πρώτο δείγμα που σε ιντριγκάρει!