Home BLOGS Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 1941, γεννήθηκε ο Κριστόφ Κισλόφσκι

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 1941, γεννήθηκε ο Κριστόφ Κισλόφσκι

0
358

Ο Κισλόφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου και εκπροσώπους της έβδομης τέχνης.

 

Σπούδασε από το 1964 μέχρι το 1968 στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ .

 

Ο ίδιος είχε πει για το Δεκάλογο (1989), τη σειρά που αναπαριστά τις δέκα εντολές:

 

Ο Κριστόφ Κισλόφσκι σημείωσε για τη γέννηση του Δεκαλόγου:

 

«Δεν πιστεύω πως οι Εντολές είναι ο θεμελιώδης νόμος της ιουδαιοχριστιανικής θρησκείας. Για μένα, δεν είναι παρά δέκα καλογραμμένες φράσεις που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι κανόνες απλοί, στοιχειώδεις και ενδιαφέροντες, γιατί ποτέ καμιά ιδεολογία δεν τους αμφισβήτησε. Αυτό που με γοητεύει στις Εντολές είναι το γεγονός, ότι ενώ όλοι είμαστε σύμφωνοι πως είναι σωστές, την ίδια στιγμή όλοι τις παραβιάζουμε καθημερινά. Με ενδιαφέρουν, γιατί μου επιτρέπουν να εξερευνήσω τη δισυπόστατη φύση του ανθρώπου. Το ότι είναι θρησκευτικοί κανόνες είναι δευτερεύον. Για μένα είναι κυρίως ηθικές νόρμες, αλλά ταυτόχρονα είναι φυσικοί, ψυχικοί και πνευματικοί κανόνες. Ναι, πιθανό να ρυθμίζουν και την σχέση μας με το Θεό. Δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά ακόμα και μην πιστεύοντας, έχω μια σχέση μαζί του. Βέβαια για όποιον πιστεύει, όλα είναι πολύ πιο εύκολα».

 

 

tumblr_mi4g2v9qa51rovfcgo2_1280.jpg

 

O Κισλόφσκι άφησε σημαντική παρακαταθήκη κι ένα έργο που αναγνωρίστηκε διεθνώς και αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Το κεφάλαιο «Σινεμά», άνοιξε για τον δημιουργό με τις ταινίες τεκμηρίωσης, στις οποίες αποτύπωσε το ασφυκτικό πολιτικό καθεστώς της χώρας του.

 

 

850bdb2d17060b3d54b59e0696d8bfbc.jpg

 

 

Oι ταινίες που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό και του χάρισαν τη διεθνή αναγνώριση είναι οι τέσσερις τελευταίες δημιουργίες της ζωής του: “Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα” του 1991 και βέβαια ο πασίγνωστος κινηματογραφικός κύκλος, “Τρία Χρώματα: η Μπλε, η Λευκή και η Κόκκινη Ταινία” που γυρίστηκαν το χρονικό διάστημα 1993-94. Με το τρίτο μέρος («Κόκκινο») ήταν υποψήφιος για όσκαρ σκηνοθεσίας.

 

O Krzysztof Kieślowski  πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996 στη Βαρσοβία.