HomeBLOGSΣαν σήμερα, στις 8 Μαΐου 1903, πέθανε ο Πολ Γκωγέν

Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου 1903, πέθανε ο Πολ Γκωγέν

Σαν σήμερα, 8 Μαΐου πέθανε ο Πολ Γκογκέν, ο πρωτοπόρος, ιδιοφυής ζωγράφος στις νήσους Μαρκησίες, το 1903.

 

O Πολ Γκωγέν γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1848 και ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Θεωρείται σήμερα ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

 

Ο Γκωγέν εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1891, για να ταξιδέψει στην Πολυνησία. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκέζας. Εκεί πέρασε σχεδόν όλη την υπόλοιπη ζωή του, πραγματοποιώντας μόνο μία μόνον επίσκεψη στην Γαλλία. Τα έργα της περιόδου αυτής θεωρούνται ίσως τα καλύτερα δείγματα της εργασίας του και ξεχωρίζουν για τον έντονο συμβολισμό τους και τον πολλές φορές θρησκευτικό χαρακτήρα τους, εμφανώς επηρεασμένα από τον πολιτισμό των ιθαγενών της Πολυνησίας.

 

 

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, «Μα αυτό είναι Ευρώπη – αυτή η Ευρώπη, από την οποία νόμιζα πως ελευθερώθηκα, μόνο πιο τραχιά. Λόγω των παιχνιδιών του αποικιοκρατικού σνομπισμού και μια παιδιάστικη και βάρβαρη μίμηση, σε σημείο να καταντά καρικατούρα» είπε. Έτσι, δημιούργησε στα έργα του ένα δικό του κόσμο, δημιούργησε τους δικούς του θρύλους της ελεύθερης, ωραίας, ευτυχισμένης ζωής.

 

 

Στον πίνακα «Nafea Faa Ipoipo»  ζωγράφισε δυο χωριατοπούλες, που μοιάζουν σαν λουλούδια υφασμένα σε χρωματιστό χαλί. Σαν στολίδια ή κομμάτια ενός πάζλ ενώνονται οι χρωματικές επιφάνειες που συνθέτουν το τοπίο, μια αφηρημένη μορφή έκφρασης πάνω στην οποία δούλευε συνεχώς ο Γκωγέν. Έβαλε αποτυχημένα τα συμπληρωματικά χρώματα αντικριστά – κόκκινο, πράσινο μπροστά, μπλε, πορτοκαλί στο βάθος. Η ερώτηση των κοριτσιών (Πότε θα παντρευτείς;) δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται. Το αν μπορούν να παντρευτούν εξαρτιόταν από την προίκα. Γι’ αυτό, η έκφρασή τους είναι σχεδόν λυπημένη.

 

gkogken.jpg

 

 

Μάλιστα ο πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων,  ποσό ρεκόρ που τον φέρνει στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης.

 

Στο Κατάρ βρίσκεται και ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας, ένα έργο του Πολ Σεζάν, το οποίο είχε αγοραστεί έναντι 259 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας ανήκε στον συλλέκτη Ρούντολφ Στέχελιν, ο οποίος τον είχε δανείσει στο Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας. Αποφάσισε, όμως, να τον πουλήσει, μετά από διαφωνία με το Μουσείο.  Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει ξοδέψει τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια για να αγοράσει δυτική τέχνη.

 

Το σύνολο του έργου του Γκωγέν και κυρίως οι πειραματισμοί του γύρω από τη χρήση των χρωμάτων, θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα και ειδικότερα τον φωβισμό.

 

1024.43.jpg

 

 

two-tahitian-women-1899.jpg

 

 

scene-from-tahitian-life-1896.jpg

Διαβαστε επισης

loading...