HomeBLOGSΤαξίδι στον χρόνο με το ρολόι του Πειραιά...

Ταξίδι στον χρόνο με το ρολόι του Πειραιά…

Το καλοκαίρι του 1869 δημιουργείται το γνωστό μετέπειτα ως ρολόι, με σκοπό να στεγαστεί εκεί το χρηματιστήριο.

Το ρολόι τοποθετήθηκε στον πύργο από τον τότε Δήμαρχο, Δημήτριο Μουτζόπουλο, με δικά του έξοδα, ενώ το σχέδιο του κτιρίου εκπονήθηκε από τον μηχανικό της πόλης, αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά, μετά από ανάθεση.

Τον Ιούνιο του 1873 ο καλλιτέχνης Πρινόπουλος, κλήθηκε να διακοσμήσει τους εσωτερικούς χώρους, και στο ισόγειο του κτιρίου εγκαταστάθηκε το Ταχυδρομείο. Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτιρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου.

 

to roloi tou peiraia

 

Το Χρηματιστήριο, τελικά ξεκίνησε να λειτουργεί στον χώρο, το 1875,  και μάλιστα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το 1885, εγκαθίσταται στο ρολόι το Δημαρχείο, μέχρι να κατεδαφιστεί το 1968. Η μόνη εξαίρεση, ήταν η περίοδος της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες.

 

to roloi tou peiraia7675

 

Το Ρολόι του Πειραιά ήταν σήμα κατατεθέν για τον Πειραιά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το σπουδαίο μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, μετά από απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά επεξεργάζεται το σχέδιο να ξαναχτιστεί το ρολόι,  στο μέγεθος που ήταν, στο σχήμα που ήταν. Η αρχή έγινε με την αξιοποίηση οικοπέδου που ήταν εκτός των Δημοτικών ορίων, πουλώντας το στο Δήμο Νίκαιας -Αγίου Ιωάννου Ρέντη, συγκεντρώνοντας χρήματα που  κατατέθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα συμβάλλει στο να κατασκευαστεί το ρολόι…

Φωτογραφίες: naftemoriki.gr

Πνευμονική εμβολή: Ποιοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

 

Διαβαστε επισης

loading...