5 κασκαντέρ που έχασαν τη ζωή τους σε γυρίσματα

Μια ειλικρινής ματιά σε Pacific Rim Uprising και Tomb Raider

Ίσως αυτό που βλέπουμε στο σινεμά και στη τηλεόραση να μας διασκεδάζει κάποιες φορές όμως οι επικίνδυνες σκηνές προκαλούν θανάτους.

 

Το πιο πρόσφατο ήταν πριν κανά μήνα στο σετ της 8ης σεζόν του Walking Dead, και μ’ αυτό ως αφορμή θα θυμηθούμε και άλλους 4 κασκαντέρ που έχασαν τη ζωή του σε γυρίσματα.

 

Στο Walking Dead λοιπόν στην 8η σεζόν έχασε τη ζωή του ο John Bernecker πέφτοντας από ένα μπαλκόνι 7,5 μέτρων, δεν ήταν μόνος του εκεί, αλλά μαζί τον Austin Amelio, που ενσαρκώνει τον Dwight στη σειρά. Η κοπέλα του Bernecker, η οποία είναι επίσης κασκαντέρ, θεώρησε λάθος να είναι ένας πεπειραμένος κασκαντέρ στο stunt μαζί με έναν σχετικά άπειρο ηθοποιό «που δεν ξέρει τι κάνει».

 

Στο «Expendables 2» του 2012 τα stunts ήταν φυσικά πολλά. Βασικά τα Expendables είναι μόνο stunts χωρίς υπόθεση όπως όλοι ξέρουμε. Μια απ’ τις πολλές εκρήξεις σκότωσε το Kun Lieu, που βρισκόταν σε μια φουσκωτή βάρκα μαζί με έναν άλλον κασκαντέρ, τον Nuo Sun. Και μπορεί ο Nuo Sun να τη γλύτωσε αλλά όχι χωρίς αρκετούς τραυματισμούς. Αργότερα μήνυσε το στούντιο χαρακτηρίζοντας το stunt «αχρείαστα ριψοκίνδυνο». Ένας χαρακτηρισμός που μπορεί άνετα να συνοψίσει ολόκληρο το φιλμ.

 


Στο Vampire in Brooklyn του 1995 με τον Eddie Murphy ζητήθηκε Sonja Davis να πέσει με την πλάτη από ένα κτίριο 13 μέτρων. Αν και έμπειρη κασκαντέρ δεν είχε  μεγάλη αυτοπεποίθηση για το συγκεκριμένο stunt. Η μητέρα της που βρισκόταν στο γύρισμα είπε ότι ρώτησε τρεις φορές αν είναι “οκ”. Δυστυχώς όμως δεν ήταν οκ, και το τεράστιο μαξιλάρι που υποτίθεται ότι θα τις έκοβε την ελεύθερη πτώση λειτούργησε σαν τεράστιο τραμπολίνο που την εκτόξευσε στον τοίχο του κτιρίου και τελικά στο έδαφος. Φυσικά η οικογένεια της έκανε μήνυση στο στούντιο.

 

Στο «Exit Wounds» του 2000 με τον Steven Seagal o Chris Lamon και ένας ακόμα κασκαντέρ ανέλαβαν πηδήξουν από τις πίσω πόρτες ενός αναποδογυρισμένου βαν καθώς βρισκόταν εν κινήσει. Ο Lamon παραπάτησε με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του, αν και δέχθηκε αμέσως την απαραίτητη φροντίδα και έφτασε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με κάκωση στο κρανίο και πέθανε 6 μέρες μετά.

 

Tο xXx του 2002 με τον Vin Diesel δεν είχε λίγες επικίνδυνες σκηνές, μία απ’ αυτές αποδείχθηκε θανάσιμη για τον Harry L. O'Connor. Κατά τη διάρκεια βρισκόταν σε αλεξίπτωτο και τον τραβούσαν με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να χτυπήσει με φόρα σε ένα κίονα της γέφυρας Palacky στη Πράγα. Παραδόξως η σκηνή χρησιμοποιήθηκε στη ταινία (χωρίς φυσικά το κομμάτι του θανάτου). Όλα για τη… τέχνη;

 

Αυτοί φυσικά δεν είναι οι μόνοι θάνατοι και φυσικά υπάρχουν και σοβαροί τραυματισμοί ανάμεσα στα όσα έχουν πάθει κασκαντέρ σε γυρίσματα. Το κακό είναι να βλέπουμε πως αρκετές φορές δεν είναι μια άτυχη στιγμή αλλά απερισκεψία του στούντιο. Το ότι οι κασκαντέρ πάνε εν γνώσει τους να γυρίσουν επικίνδυνες σκηνές δεν σημαίνει ότι είναι “οκ” αν τραυματιστούν θανάσιμα, όπως βλέπουμε αρκετές φορές άτομα online να σχολιάζουν με απάθεια. Δεν είναι μέρος της δουλειάς τους να πεθάνουν… Το ότι έχουν μια εξοικείωση και αυτοπεποίθηση για τέτοιες δύσκολες σκηνές δεν μπορεί για κανένα λόγο να δικαιολογεί την έλλειψη άψογης οργάνωσης του stunt από ένα στούντιο και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων προστασίας.