Οι 10 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών σύμφωνα με το BBC

Οι 10 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών σύμφωνα με το BBC

Και σε ποιον δεν αρέσει μια καλή κωμωδία;

 

Τι σημαίνει όμως καλή κωμωδία; Και γιατί δεν βλέπουμε τέτοια καλά έργα συχνά;

 

Όπως έχει ειπωθεί από πολλούς στο παρελθόν η κωμωδία είναι πιο δύσκολη από το δράμα γιατί όλοι συμφωνούμε στο τι είναι δραματικό, αλλά κάτι που είναι αστείο για κάποιον μπορεί να μην είναι καθόλου αστείο για κάποιον άλλο.

 

Πέραν αυτού, τα τελευταία χρόνια οι δημιουργοί δεν φαίνεται καν να προσπαθούν, τα περισσότερα κωμικά φιλμ είναι προχειροφτιαγμένα με αστεία που έχουμε δει και ακούσει άπειρες φορές ώστε να έχουν χάσει την αξία τους, όποιο κι αν ήταν το κοινό που αρχικά απευθύνονταν.

 

Το BBC Culture λοιπόν ζήτησε από 253 κριτικούς (118 γυναίκες και 135 άντρες) να ορίσουν τις 10 καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν ποτέ στο σινεμά. Με βάσει τις λίστες του δημιουργήθηκε μια λίστα 100 ταινιών και το top 10 έχει όλη την αφρόκρεμα. Στην κορυφή με χάλκινο, ασημένιο και χρυσό βρίσκουμε τα Annie Hall, Dr. Strangelove και Some Like it Hot αντίστοιχα.

 

Φυσικά και δυστυχώς ελάχιστες κωμωδίες του 21ου αι. βρέθηκαν μέσα στις 100 με την υψηλότερη θέση να έχει το Anchorman: The Legend of Ron Burgundy του 2004 στο 33, στην πλειοψηφία τους οι ταινίες που τα κατάφεραν απέχουν από το σήμερα αρκετές δεκαετίες. Πράγμα θλιβερό για τη κατάσταση της κωμωδίας σήμερα.

 

Πάντως αν βγήκε κάτι θετικό είναι ότι κατατρίφθηκαν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις ότι άντρες και γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά. Γιατί αν και φυσικά ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα, σε γενικές γραμμές βρέθηκε ότι άντρες και γυναίκες συμφωνούν ως προς τις κωμωδίες. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν το Clueless που επιλέχθηκε από τις γυναίκες πολύ περισσότερο και το Animal House που άντρες έδειξαν να έχουν μεγαλύτερη προτίμηση.

 


Έτσι λοιπόν το τελικό top 10 που διαμορφώθηκε ήταν το εξής:

 

10. The General (Clyde Bruckman and Buster Keaton, 1926)

 9. This Is Spinal Tap (Rob Reiner, 1984)

 8. Playtime (Jacques Tati, 1967)

 7. Airplane! (Jim Abrahams, David Zucker and Jerry Zucker, 1980)

 6. Life of Brian (Terry Jones, 1979)

 5. Duck Soup (Leo McCarey, 1933)

 4. Groundhog Day (Harold Ramis, 1993)

 3. Annie Hall (Woody Allen, 1977)

 2. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1964)

 1. Some Like It Hot (Billy Wilder, 1959)

 

Ελπίζουμε κάποια στιγμή σύντομα να δούμε νέες αξιόλογες κωμωδίες ικανές να κουνήσουν απ’ τη θέση τους τις κλασσικές αυτές επιλογές.