HomeNEWS25η Μαρτίου σήμερα,διπλή γιορτή αλλά σε αυτή την γιορτή τρώμε ψάρι...γιατί όμως;

25η Μαρτίου σήμερα,διπλή γιορτή αλλά σε αυτή την γιορτή τρώμε ψάρι…γιατί όμως;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς την λέξη γιορτή, σε ότι έχει να κάνει με το φαγητό, το ψάρι και συγκεκριμένα ο μπακαλιάρος παρέα με σκορδαλιά δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό… Ποιο είναι το στόρυ λοιπόν πίσω από το εθνικό μας αυτό πιάτο; Από που ξεκίνησε και γιατί;

 

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για “ενδυνάμωση”.

 

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

 

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

 

5 αριστερόχειρες που άλλαξαν για τα καλά τον κόσμο όπως τον ξέρουμε… Τους ξέρατε;

Μετά την καταστροφή της Κουκουβάγιας ο W.D. ρίχνει δηλητήριο στο νέο του εκθαμβωτικό graffiti!

Διαβαστε επισης

loading...