HomeNEWSΆλλοι διαβάζουν τον καφέ και άλλοι τον εγκέφαλο... Γίνεται να προβλεφθούν μελλοντικοί...

Άλλοι διαβάζουν τον καφέ και άλλοι τον εγκέφαλο… Γίνεται να προβλεφθούν μελλοντικοί εθισμοί ή μήπως είναι to good to be true;

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι πιθανό αλλά είναι δυνατό και μάλιστα άκρως αποτελεσματικό.  Σύμφωνα με αυτή, είναι δυνατό να προβλεφθεί σε έναν βαθμό ποιοι νέοι θα έχουν προβλήματα λόγω χρήσης ναρκωτικών αργότερα στη ζωή τους, αν κατά την εφηβεία τους γίνει έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές…

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Nature Communications και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μελέτη 144 εφήβων που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία σχέση με τα ναρκωτικά. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Stanfort, Brian Knutson και μάλιστα ανάμεσα στην ομάδα του βρέθηκε και ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. 

 

Οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους αλλά και σε πολλαπλά ερωτηματολόγια προκειμένου να εντοπιστεί το αν είναι παρορμητικοί χαρακτήρες. Στην συνέχεια έγινε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα  ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια. Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων. 

 

Το αν τα αποτελέσματα είναι ακριβή ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να το υποσχεθούν μιας και η έρευνα όπως λένε βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Είναι όμως σίγουρα ένα μεγάλο θετικό βήμα προς την πρόληψη τέτοιου είδους εθισμών.

 

Το πάντρεμα του αρχαίου με την μοντέρνα διασκέδαση γίνεται μόνο σε μία γειτονιά… Κεραμεικός φορ έβα…

Και ο καλύτερος Ευρωπαϊκός προορισμός για το 2017 είναι…

Διαβαστε επισης

loading...