HomeNEWSΔιαδίδοντας το #philotimo ως τη νέα διεθνή λέξη του 2017

Διαδίδοντας το #philotimo ως τη νέα διεθνή λέξη του 2017

Βοηθήστε να επαναπροσδιοριστεί η λέξη Φιλότιμο μεταξύ μας και κατόπιν να εισαχθεί στα διεθνή λεξικά μεταφρασμένη στα αγγλικά ως «Philotimo».

 

Η Πρωτοβουλία Φιλότιμο ξεκίνησε από το Λονδίνο το 2011, με τη συνειδητοποίηση του ερευνητικού κενού στην διεθνή βιβλιογραφία γύρω από την σύνθετη έννοια της λέξης «Φιλότιμο» – την κεντρικότερη αξία στην Ελληνικής πολιτισμική ταυτότητα. Η ιδέα του να αναζητηθεί το «χαμένο φιλότιμο» όπως συχνά αναφέρεται από τους Έλληνες, ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι με απίθανες συμπτώσεις και φωτισμένες συναντήσεις που οδήγησαν στην δημιουργία της μη-κερδοσκοπικής startup πλατφόρμας Σκέψης/Δράσης «Φιλότιμο Ίδρυμα» τον Σεπτέμβριο του 2014.

 

Είμαστε μια διεθνής ομάδα φίλων, εξειδικευμένων σε πεδία μεταξύ άλλων της ψυχολογίας, του μάρκετινγκ, της στατιστικής επιστήμης και της επιστήμης υπολογιστών. Ξεκινήσαμε τη συλλογή δεδομένων μέσα από τη διεθνή κοινότητα Ελλήνων ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια ‘Φιλότιμο’ τον 21ο αιώνα (κάθε τέτοια έννοια όπως λόγου χάρη ‘ο πολίτης’, ΄η ηθική’, η ‘δημοκρατία΄ οφείλουν να επαναπροσδιορίζονται συμμετοχικά μέσα σε κάθε χρονική περίοδο). Όσο περισσότερα δεδομένα συγκεντρώναμε, τόσο περισσότερο διαπιστώναμε την κεντρικότητα της έννοιας ‘Φιλότιμο’ στην κοινωνική συνοχή και την αγωγή του πολίτη στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

Το Φιλότιμο είναι μια λέξη που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από το «σύστημα». Επάνω στην οποία όμως αυτό βασίζεται στις κρισιμότερες ώρες για να επιβιώσει και να ανανεωθεί.

 

Πιστεύουμε ότι το κλίμα σήμερα στον κόσμο ευνοεί για να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από το τι είναι καλό και ωφέλιμο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, και τί όχι. Είναι ίσως η κρισιμότερη στιγμή για να εισαγάγουμε τη λέξη #PHILOTIMO στον κόσμο ως το αντίδοτο απέναντι σε λέξεις όπως την Μετά-Αλήθεια, την Ξενοφοβία και την ιδέα ενός Σουρεαλιστικού κόσμου.

 

Με τη συνδρομή σας θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα στην ανάδειξη της λέξης και την εισαγωγή της στα διεθνή λεξικά (ενδεχομένως ακριβώς κάτω από τη λέξη ‘Φιλοσοφία’), και να διαδώσουμε το νόημά της παγκοσμίως δημιουργώντας ένα διεθνές κίνημα ανάδειξης της ως τη νέα λέξη του 2017!

 

Επιπλέον, θα μας βοηθήσετε στην προεργασία Διεθνούς Ντοκιμαντέρ γύρω από την ιστορία, τη θεωρία, την επιστήμη και το κοινωνικό κεφάλαιο του ‘Φιλότιμου’.

 

Συνεργάτης σε αυτό το εγχείρημα θα είναι η πολυαγαπημένη εταιρεία παραγωγής “Indigo View» («Το Νησί», «Η Λέξη Που Δε Λες»).

 

Ας κάνουμε μαζί το #PHILOTIMO τη λέξη που πρέπει να λες, τη λέξη που όλος ο κόσμος θα πρέπει να λέει!

 

Μόνο μαζί μπορούμε!

 

Φιλότιμο Ίδρυμα

 

Σκίτσα που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Τι συμβαίνει όταν ζητήσεις από κάποιον να σου ζωγραφίσει την κατάθλιψη;

Διαβαστε επισης

loading...