Home NEWS Δύο ελληνικά έργα βραβεύθηκαν στο φετινό Natura 2000!

Δύο ελληνικά έργα βραβεύθηκαν στο φετινό Natura 2000!

0
1183

Δύο έργα από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων Natura 2000 για το 2018 για την διατήρηση και την προστασία της φύσης!

 

 

Τα Βραβεία Natura 2000 επιβραβεύουν επιτυχημένα παραδείγματα προστασίας της φύσης από όλη την ΕΕ και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι έξι νικητές, οι οποίοι επελέγησαν από 25 επικρατέστερες υποψηφιότητες, δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία.

 

 

Συγκεκριμένα, η ελληνική δράση για τη βελτίωση της συνύπαρξης με την αρκούδα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Συγκερασμός συμφερόντων-αντιλήψεων». Χάρη στη δράση, στην οποία ηγείται η ΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ στον νομό Καστοριάς, άνοιξε ένας σημαντικός διάδρομος για την καφέ αρκούδα μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων, μειώθηκαν δραστικά οι θάνατοι των ζώων και αυξήθηκε η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινότητες – βραβείο στην κατηγορία “Συγκερασμός συμφερόντων-αντιλήψεων“. Επίσης, λήφθηκαν μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων ζώων με διερχόμενα οχήματα σε έναν νέο αυτοκινητόδρομο, δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών σκύλων-φυλάκων, και εγκαταστάθηκαν ειδικοί κάλαθοι άχρηστων και ηλεκτρικές απροσπέλαστες από τις αρκούδες περιφράξεις, για την προστασία της μελισσοκομίας και των οπωρώνων.

 

Το δεύτερο βραβείο αφορά ένα σχέδιο για την προστασία του Ασπροπάρη σε τρεις ηπείρους κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Διασυνοριακή Συνεργασία και Δικτύωση” και αποτελεί τη σύμπραξη μεταξύ των μελών της BirdLife σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Χάρη στη σύμπραξη μεταξύ των μελών της BirdLife στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και της WWF Ελλάδας εκπαιδεύτηκαν στον έλεγχο του παράνομου εμπορίου του συγκεκριμένου γύπα 178 τελωνειακοί στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

 

Επίσης, χορηγήθηκε βοήθεια σε γεωργούς στη Βουλγαρία, ώστε να φροντίσουν βοσκότοπους του γύπα, εκτελέστηκαν εργασίες μόνωσης σε 400 ηλεκτρικούς πυλώνες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και καταρτίστηκε σχέδιο δράσης διεθνών ειδών από δίκτυο εμπειρογνωμόνων από 26 χώρες για την προστασία του Ασπροπάρη κατά μήκους της μεταναστευτικής οδούς του.

 

Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο σε όλη την ΕΕ με 27 500 προστατευόμενες περιοχές που καλύπτουν το 18% της χερσαίας έκτασης και το 7% των θαλάσσιων περιοχών της. Το δίκτυο, το οποίο συνδυάζει την προστασία της φύσης με τη βιώσιμη χρήση της γης και την οικονομική δραστηριότητα, έχει σκοπό να προστατεύσει και να ενισχύσει τη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της ηπείρου μας.