HomeNEWSEarthships: Πανέμορφα σπίτια από σκουπίδια που κι εσύ θα έμενες!

Earthships: Πανέμορφα σπίτια από σκουπίδια που κι εσύ θα έμενες!

Η δυνατότητα να ζείτε εντελώς “εκτός πλέγματος” είναι τώρα μια πραγματική δυνατότητα που δίνουν τα ηλιακά σπίτια, γνωστά ως Earthships. Τα κτίρια σχήματος U χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους όπως ο ήλιος και είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά. Το μέλλον της διαβίωσης της πόλης μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου η πόλη.

 

“Earthship είναι το όνομα που έχουμε δώσει σε ένα κτίριο ή ένα σκάφος που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη και είναι απολύτως ανεξάρτητο από όλες τις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας”, εξηγεί ο Michael Reynolds, ιδρυτής της Earthship Biotecture, ο οποίος ανέπτυξε την έννοια.

 

 

 

88c7c97cf5ba93b09c372e12aca690b1.jpg

 

Στα βουνά του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, ο Reynolds έχει κατασκευάσει 15 σπίτια από βράχια τα οποία, εκτός από την θέα, σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν ότι τα Earthships θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οπουδήποτε.

 

Στον πυρήνα τους είναι τοίχοι από παλιά ελαστικά, μπουκάλια και δοχεία από κασσίτερο αναμεμειγμένα με σκυρόδεμα, έτσι ώστε τα οικιακά σας υπολείμματα να δημιουργούν νέα σπίτια. Ακόμη και τα λύματα δεν εξοικονομούνται και χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς θαλάμους επεξεργασίας για την παραγωγή τροφίμων και τον εξωραϊσμό. Το υπολοιπόμενο “γκρι” νερό χρησιμοποιείται επίσης για να ξεπλυθούν οι τουαλέτες.

 

“Μας κατηγορούν ότι τρέχουν τα λύματα στο σαλόνι”, λέει ο Reynolds. “Αυτό ήταν τρομακτικό για τους ανθρώπους, αλλά όταν βλέπετε τις εικόνες αυτού που μοιάζει, δεν είναι πλέον τρομακτικό αν το καταλαβαίνετε”. Οι περισσότερες σύγχρονες ανέσεις, όπως η υδραυλική, η θέρμανση, η ηλεκτρική ενέργεια και ακόμη και το διαδίκτυο, παρέχονται με τρόπο αυτόνομο για να αλλάξετε το πρόσωπο της απομακρυσμένης διαβίωσης. Η χρήση ενός σχεδίου γνωστού ως «επίδραση στοίβας» στην κατασκευή τους χρησιμοποιεί φυσικό εξαερισμό για να ρυθμίζει τις εσωτερικές θερμοκρασίες για άνεση.

 

“Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η ζωή εκτός δικτύου είναι σαν να ζουν σε κάποιο είδος ινδιάνικης σκηνής ή κάτι τέτοιο”, λέει ο Reynolds. “Αυτό είναι ένα όμορφο χαριτωμένο ωραίο σπίτι.” Τα Earthships κυμαίνονται σε τιμές από 250.000 δολάρια έως 1.5 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά οι απομακρυσμένες ερήμους δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι λειτουργίας, καθώς η εταιρεία Reynolds έχει επίσης χτίσει 75 σπίτια σε όλη την πόλη του Taos, το Νέο Μεξικό και τα σχέδιά του έχουν γίνει παγκόσμια.

 

 

140925172621-earthship1-exterior-horizontal-large-gallery.jpg

 

Τα Earthships έχουν κατασκευαστεί σε όλες τις ΗΠΑ, εισήλθαν στην Ευρώπη και αναπτύσσονται έργα ανακούφισης στο Μαλάουι, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ινδία, τη Τζαμάικα, τις Φιλιππίνες και τη Νέα Ζηλανδία. Η συγκέντρωση κεφαλαίων πραγματοποιείται για μια αυτοσυντηρούμενη μουσική σχολή στο νησί του Πάσχα, μία από τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες στον κόσμο.

 

Αλλά η εξάπλωση αυτών των πλοίων δεν ήταν απλά ιστιοπλοΐα, καθώς ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός τους σπάει τους περισσότερους αρχιτεκτονικούς κανόνες.

 

Ο Reynolds έχει αγωνιστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις για τους δορυφορικούς κώδικες της Earthships. Ωστόσο, οι αγώνες του κερδίζονται καθώς εκατοντάδες άνθρωποι ζουν ή χρησιμοποιούν αυτά τα μοναδικά σχεδιασμένα κτίρια σε όλο τον κόσμο. Ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί από την απομακρυσμένη διαβίωση σε πιο αυτοδύναμες πόλεις, οι οποίες θα είναι πιο προσιτές και βιώσιμες για την οικοδόμηση – μια πόλη Earthship.

 

 

05d3687da5d9a9a62482daa1198683e6.jpg

“Εάν κάποια κυβέρνηση ή εταιρεία προετοιμαζόταν να κάνει μια πόλη για δέκα χιλιάδες ανθρώπους, θα δαπανώνταν δέκα χρόνια για να βάλουν υποδομή για να στηρίξουν την εξουσία και τα λύματα της πόλης”, καταλήγει ο Reynolds. “Δεν το χρειαζόμαστε αυτό: αν είχα κάπου χίλια στρέμματα και χρηματοδότηση, θα μπορούσα να αρχίσω να χτίζω μια πόλη αύριο.”

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...