HomeNEWSΕιδομένη: To χωριό των 120 κατοίκων με τους 5000 πρόσφυγες

Ειδομένη: To χωριό των 120 κατοίκων με τους 5000 πρόσφυγες

Ειδομένη είναι ένα χωριό της Ελλάδος, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Π.Γ.Δ.Μ. έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο καταυλισμό. Ο τελευταίος χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων, σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 5.000 πρόσφυγες. 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη για την εκκένωση των γραμμών του ΟΣΕ, που έχουν καταλάβει από χθες περίπου 300 μετανάστες κυρίως Αφγανοί, αντιδρώντας στην απόφαση των Σκοπίων να μην τους επιτρέπει τη διέλευση. Περίπου 900 Αφγανοί αναμένεται να μεταφερθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε λίγες ώρες από την γραμμή πρέπει να περάσουν 6 σιδηροδρομικά δρομολόγια με κατεύθυνση τα Βαλκάνια.

 

 

Μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή είπε: «Υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη. Από ότι μας είπαν θα ξεκινήσει μία επιχείρηση για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή. Επάνω στη σιδηροδρομική γραμμή υπάρχουν περίπου 350 άτομα, έχουν κάνει κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο καταυλισμός, αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 5000 πρόσφυγες».

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 65 μέτρων, στις παρυφές ενός λόφου με την ονομασία «Κουρί». Βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Αξιού, και πλησίον της οριογραμμής με την Π.Γ.Δ.Μ. Το χωριό είναι συνυφασμένο με το σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σιδηροδρομικό σταθμό που συναντάει ο ταξιδιώτης εισερχόμενος στην Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι κάτοικοι της Ειδομένης είναι Μακεδόνες ντόπιοι, άλλα και πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν το 1922 προερχόμενοι από την Ανατολική Θράκη.

 

Διαβαστε επισης

loading...