HomeNEWSΓιατί η Ιαπωνία «θάβει» τα ποδήλατά της;

Γιατί η Ιαπωνία «θάβει» τα ποδήλατά της;

 

Δεν πρόκειται για κάποιου είδους ιεροτελεστία αν εκεί πάει το μυαλό σας…. 

Στο Τόκο το 14% της κίνησης στον δρόμο προκαλείται από ποδήλατα.

 

Η Ιαπωνική πρωτεύουσα «θάβει» χιλιάδες ποδήλατα σε υπόγεια ασφαλή πάρκινγκ με σκοπό να κρατήσει οργανωμένα και καθαρά τα πεζοδρόμια της. Πάνω στην επιφάνεια, ένα Eco Cycle μοιάζει με ένα μικρό κιόσκι με μια πόρτα που φαινομενικά δεν οδηγεί πουθενά. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι σταθμοί είναι πύλες φουτουριστικών υπόγειων θέσεων πάρκινγκ όπου και στοιβάζονται εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ποδήλατα.

 

Στην Ιαπωνία το 78% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο. «Είναι και ευλογία αλλά και κατάρα» δήλωσε ο αντίστοιχος Υπουργός περιβάλλοντος ή συγκοινωνιών της χώρας, ο οποίος και προωθεί την ποδηλασία αλλά και βελτιώνει τις συνθήκες της πόλης απέναντι στους ποδηλάτες της.

 

 Τα ποδήλατα πιάνουν πολύ χώρο στον δρόμο. Αφήστε που με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι κλοπές ποδηλάτων αλλά και προστατεύονται επίσης από τα καιρικά φαινόμενα. Με αυτούς τους σταθμούς που μοιάζουν κάπως έτσι:

 

An Eco Cycle  elevator in Tokyo, Japan.

 

ο κάθε ποδηλάτης μπορεί να παραδώσει ή και να παραλάβει το ποδήλατό του μέσα σε 8 δεύτερα. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 50 σταθμοί αλλά όσο πάνε και εξαπλώνονται.

 

Μήπως να το σκεφτούν αυτό στην Θεσσαλονίκη αντί για μετρό; Αφού το σκάψιμο έχει ήδη γίνει…

Διαβαστε επισης

loading...