Home NEWS Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αναβιώνει!

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αναβιώνει!

0
468

 Ένα νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας από τον δήμο Αθηναίων, φορέων κοινωνικής οικονομίας και με διαχειριστή το Impact Hub Athens, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και ολοκληρώνεται με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

 

“Στόχος μας η αναβίωση και μεταμόρφωση της Αγοράς και του αστικού τοπίου, σε ένα πιο φιλόξενο προς τον κάτοικο και πιο υποστηρικτικό για τον πολίτη περιβάλλον.”

 

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης του δήμου Αθηναίων, κτίσμα του 1935 που ανεγέρθηκε επί δημαρχίας  Κωνσταντίνου Κοτζιά, αποτελεί έξοχο αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Σε πολλές περιπτώσεις που απειλήθηκε η κατεδάφισή της, αυτή αποτράπηκε μετά από παρεμβάσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες σημαντικών κατοίκων της περιοχής, όπως του αείμνηστου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα και του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Δεκλερή.

 

 

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατατέθηκαν 30 προτάσεις που έλαβαν υπόψη τους τους βασικούς άξονες που είχαν τεθεί, οι οποίοι θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης επιχειρήσεις που συνδυάζουν κλασσικές επιχειρηματικές ενέργειες με μια πρόταση κοινωνικής καινοτομίας.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Σήμερα γράφουμε ιστορία. Επιχειρήσαμε και πετύχαμε κάτι νέο, κάτι πολύ τολμηρό. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες και μαζί τους κάναμε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης όχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της εμβληματικής Φωκίωνος Νέγρη και της Κυψέλης γενικότερα, με απόλυτο σεβασμό στη γειτονιά και τη μεγάλη παράδοσή της.Πρόκειται για την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ένα πρότυπο μοντέλο, καινοτόμο ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα».

 

Την πρόσκληση απηύθυνε το Impact Hub Athens, ο νέος φορέας διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, όπως αυτός αναδείχτηκε μέσα από ανοιχτές, συμμετοχικές διαδικασίες που εφάρμοσε για πρώτη φορά ο δήμος Αθηναίων με το συνΑθηνά.

 

 

Από το σύνολο των 30 προτάσεων που κατατέθηκαν, 8 αιτήσεις προκρίνονται προς υλοποίηση, αποτελώντας τα πρώτα καταστήματα που θα στεγαστούν στη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων.

 

 

Πρόκειται για τους:

 

  1. WISE GREECE

Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

 

  1. FLOWER POWER  

Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.

 

  1. ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

 

  1. BIOHIVE 

    Χυμυποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό σε πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.

 

  1. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

 

  1. Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF

Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

 

  1. CREATORS OF COSMOS  

    Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

 

  1. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”.

 

 

Για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη των επιχειρηματικών πρακτικών και πρωτοβουλιών που θα στεγαστούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων, έχει εξασφαλιστεί η συνέργεια του The People’s Trust. Ο εν λόγω οργανισμός θα χορηγήσει κεφάλαιο εκκίνησης ύψους 5.000€ σε κάθε νέο ένοικο και επιπλέον δυνατότητα μικροχρηματοδότησης για ποσά έως και 5.000€.  Το The People’s Trust είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες  μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παράλληλα, θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα Academy του Impact Hub Athens, που υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

 

 

Σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας, ο δήμος Αθηναίων κάνει τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής και μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας.