Home NEWS Η Ταινιοθήκη ανανεώνεται και ανακοινώνει νέο πρόγραμμα!

Η Ταινιοθήκη ανανεώνεται και ανακοινώνει νέο πρόγραμμα!

0
337

Με 750.000 ευρώ μέσω της Περιφέρειας Αττικής χρηματοδοτείται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και η πρόεδρος του ΔΣ, Μαρία Κομνηνού, ανακοίνωσε τρεις μεγάλες εκδηλώσεις για το 2018 που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής).

 

Ελληνικός βωβος κινηματογράφος

 

 

dafnis_chloe_4.jpg

 

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους της Tαινιοθήκης να καταρτίσουν και να ανακοινώσουν ένα ετήσιο πρόγραμμα για την κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή, με αφετηρία την εκδήλωση στο Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου όπου θα προβληθούν δύο αποκατεστημένες βωβές ελληνικές ταινίες το Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λιάσκου και η Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη συνοδευόμενες από την πρωτότυπη ζωντανή μουσική του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.

 

Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λιάσκου

 

Η κα Κομηνού υπενθύμισε ότι ο Ορέστης Λάσκος , νεαρός λογοτέχνης τότε, «μπήκε στο κινηματογραφικό κύκλωμα με μια νέα ματιά, μακριά από την παράδοση του «βαριού» ρεπερτορίου. Ανακάλυψε δύο ερασιτέχνες πρωταγωνιστές, έκανε γυρίσματα σε φυσικούς χώρους (Λίμνη Βουλιαγμένης, Μυτιλήνη) και η ταινία του επηρέασε την μετέπειτα ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μικρές Αφροδίτες».

 

Η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Μόνικα Τσέκα (Monica Zecca), εξέφρασε το προσωπικό της πάθος για αυτόν τον σκηνοθέτη που φαντάζει τόσο επίκαιρος ακόμα και σήμερα. «Ο Παζολίνι αποτελεί την ενοχλητική συνείδηση μιας κοινωνίας που τον έχει ακόμα ανάγκη», τόνισε. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση του φωτογράφου Ρομπέρτο Βίλλα (Roberto Villa), ο οποίος δούλεψε στενά με τον Παζολίνι στις «Χίλιες και μία νύχτες»

 

Ελληνικός βωβος κινηματογράφος

 

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους της Tαινιοθήκης να καταρτίσουν και να ανακοινώσουν ένα ετήσιο πρόγραμμα για την κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή, με αφετηρία την εκδήλωση στο Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου όπου θα προβληθούν δύο αποκατεστημένες βωβές ελληνικές ταινίες το Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λιάσκου και η Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη συνοδευόμενες από την πρωτότυπη ζωντανή μουσική του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.

 

 

Η «Αστέρω» πάλι είναι το παλιότερο σωζώμενο ποιμενικό δράμα με την υπογραφή ενός πολύ μορφωμένου και έμπειρου σκηνοθέτη, του Δημήτρη Γαζιάδη, που επέλεξε για πρωταταγωνιστές του τρία μεγάλα αστέρια του θέατρου της εποχής: τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Κώστα Μουσούρη και την Αλίκη Θεοδωρίδου.

 

astero_1.jpg

 

 

Παζολίνι: Αφιέρωμα για το σύνολο του έργου

 

Για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί ένα μεγάλο αφιέρωμαστο κορυφαίο Πιερ Πάολο Παζολίνι σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο όπου θα προβληθεί το σύνολο του έργου του. Θα φιλοξενηθεί στο θερινο κινηματογράφο «Λαϊς» από τις 12 έως 19 Σεπτεμβρίου. Η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Μόνικα Τσέκα (Monica Zecca), εξέφρασε το προσωπικό της πάθος για αυτόν τον σκηνοθέτη που φαντάζει τόσο επίκαιρος ακόμα και σήμερα. «Ο Παζολίνι αποτελεί την ενοχλητική συνείδηση μιας κοινωνίας που τον έχει ακόμα ανάγκη», τόνισε. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση του φωτογράφου Ρομπέρτο Βίλλα (Roberto Villa), ο οποίος δούλεψε στενά με τον Παζολίνι στις «Χίλιες και μία νύχτες»

 

 

koinoniki_sapila_4.jpg

 

 

Διοργανώνεται επίσης αναδρομική έκθεση στον μεγάλο ενδυματολόγο Γιώργο Ζιάκα, που το όνομά του ταυτίστηκε με αυτό του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Επίσης, θα προβληθεί η αποκατεστημένη ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Η νέα ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ανάλυση 2Κ στη Cinematek του Βελγίου. Πιο επίκαιρη από ποτέ, η ταινία, αποτελεί το πρώτο φιλμ κοινωνικού προβληματισμού στην Ελλάδα και η πρώτη ταινία που ασχολήθηκε με την κατάσταση των ανέργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων.

 

Μουσείο Κινηματογράφου και I-Media Cities

 

Δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν: η πρώτη είναι η αποκατάσταση του Μουσείου Κινηματογράφου υπό την εποπτεία της καθηγήτριας της ΑΣΚΤ κυρίας Αφροδίτης Λίτη. Έχει ήδη ξεκινήσει η οργάνωση και αποκατάσταση εκθεμάτων που βρίσκονται στην κατοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και θα στεγαστούν στον εκθεσιακό της χώρο. Αντικείμενα όπως οι πρώτες κάμερες λήψης και προβολής στην Ελλάδα και μια πλήρης σειρά μηχανών και αντικειμένων της τεχνικής επεξεργασίας ήχου και εικόνας καθώς επίσης επίσης και μια σειρά από «προ-κινηματογραφικά» μηχανήματα προβολής εικόνων.

 

Η δεύτερη είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα I-Media Cities που αποτελεί μια πολυμεσική πλατφόρμα στην οποία η Ταινιοθήκη συνεργάζεται με άλλες 8 ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, 5 Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και 2 εταιρίες τεχνολογίας, όπου το απλό κοινό αλλά και ερευνητές θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε οτπικοακουστικό υλικό από ταινίες που αφορούν τις 9 πόλεις. Η Αθήνα η Μπολόνια, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Τόρινο, Βαρκελώνη θα βρίσκονται μόνο ένα κλικ μακριά.

Πηγή