Home NEWS Η Urbanact μαζί με άλλους καλλιτέχνες φτιάχνει τοιχογραφίες σε 4 ελληνικά νησιά!

Η Urbanact μαζί με άλλους καλλιτέχνες φτιάχνει τοιχογραφίες σε 4 ελληνικά νησιά!

0
340

Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημόσιων Τοιχογραφιών “Χρώμα Στα Ελληνικά Νησιά”.

Η Urbanact εκκινεί ένα καινούριο ταξίδι χρωμάτων αυτή τη φορά στα νησιά της Ελλάδας με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

28 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2018. Ένας μήνας δημιουργίας, συμμετοχής και προσφοράς στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Λειψοί, Λέρος και Φούρνοι Κορσεών!

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: KEZ, PUPET και SAME84.

 

Τα νησιά της Ελλάδας αποκαλύπτουν την ιστορία τους, τους μύθους και τις παραδόσεις τους, μέσα από μια μοναδική σειρά εικαστικών παρεμβάσεων με τοιχογραφίες και συμμετοχικές δράσεις των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται αρκετές δράσεις σε νησιά και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, στοχευμένες ως επί το πλείστον στην παροχή ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης, παροχής εξοπλισμού όπως υπολογιστές σε σχολεία και δημοτικά κέντρα, κάλυψη αναγκών θέρμανσης, περιβαλλοντικά προγράμματα κ.α.

 

Η Urbanact εδώ και χρόνια δέχεται αιτήματα από φορείς, συλλόγους, ενώσεις, ιδρύματα, δήμους, ιδιώτες, σχολεία κ.α. για ανάπλαση των χώρων τους με τοιχογραφίες και εικαστικές δράσεις. Αρκετές από αυτές τις προσκλήσεις προέρχονται από “ακριτικές” περιοχές με πιο πρόσφατη αυτής από το Δήμο Αγίου Ευστρατίου στο Β.Α. Αιγαίο.

Με αφορμή αυτές τις “προσκλήσεις” η Urbanact προχωράει στην υλοποίηση ενός μοναδικού ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος το «Χρώμα στα Ελληνικά Νησιά» με την στήριξη και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το πρόγραμμα “προσεγγίζει” τα νησιά μας μέσα από μια διαφορετική οπτική: αυτή της ανάδειξης των παραδόσεων, των μύθων και της ιστορίας του κάθε τόπου μέσα από την δημιουργία δημόσιων τοιχογραφιών σε δημόσια κτίρια, με θεματικές που συναποφασίζονται με τις εκάστοτε κοινότητες και δήμους και με τη συμμετοχική δράση των κατοίκων.

Στοιχεία που θα θυμίζουν στους επισκέπτες, την ιστορία του τόπου και θα παρακινούν για ένα σεβασμό στην περιοχή. Και για τους κατοίκους ένα ερέθισμα να ανατρέξουν στις μνήμες και να συνεχίσουν με τόλμη και ελπίδα στο μέλλον. Με αυτές τις ξεχωριστές ενέργειες στηρίζουμε την τοπική παράδοση και ιστορία και την αναδεικνύουμε με την streetart, μια σύγχρονη πρωτοποριακή τέχνη που έχει και αυτή τις ρίζες της στην παράδοση.

Ανασύρουμε από τη “λήθη” της την σημαντική θέση που είχε στο τόπο μας η επιτοίχια ζωγραφική, η τοιχογραφία και τα χρώματα και το καθοριστικό ρόλο που είχαν αυτά στη ζωή στο ψυχισμό και την “επικοινωνία” των κατοίκων.

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Kez, Pupet και Same84, οι οποίοι για ένα μήνα θα υλοποιήσουν μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών και με συμμετοχικές δράσεις του κοινού, στα κάτωθι σημεία:

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Kez, Pupet και Same84 οι οποίοι για ένα μήνα θα υλοποιήσουν μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών και με συμμετοχικές δράσεις του κοινού, στα κάτωθι σημεία:

28 Ιουνίου – 6 Ιουλίου, Άγιος Ευστράτιος, προβλήτα λιμανιού

9 Ιουλίου-19 Ιουλίου, Φούρνοι Κορσεών, τσιμεντένιο τοιχείο στη χώρα

19 Ιουλίου-24 Ιουλίου, Λειψοί, λιμάνι, σχολείο και τοιχείο πόλης

25 Ιουλίου-31 Ιουλίου, Λέρος, προβλήτα λιμανιού Παντελη

 

Η UrbanAct (μέλη και συνεργάτες) έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Στόχος της ομάδας είναι να προωθήσει την τέχνη και τις τεχνικές εναλλακτικής μορφής πολιτισμών όπως η δημόσια τέχνη, το γκράφιτι, η τέχνη του δρόμου, η ποδηλασία κλπ. Το UrbanAct αποσκοπεί να παρέμβει με την τέχνη στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας υπαίθριους τοίχους, οργανώνοντας φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για την έκφραση και τη δημιουργία, την ανάγκη εξοικείωσης με τους δημόσιους χώρους. Δίνουν επίσης έναν λόγο παραπάνω για να “απομακρυνθούν” οι άνθρωποι από τα κλουβιά τους, να βγουν έξω στους δρόμους, να συγκεντρωθούν, να μιλήσουν, να παρακολουθήσουν, να βάλουν χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.