HomeNEWSΉξερες γιατί "κρεμάμε" έργα τέχνης στους τοίχους; Το "μυστικό" της κορτιζόλης!!!

Ήξερες γιατί “κρεμάμε” έργα τέχνης στους τοίχους; Το “μυστικό” της κορτιζόλης!!!

Το σκέφτηκες ποτέ; Γιατί “κρεμάμε” έργα τέχνης στους τοίχους των σπιτιών μας;

 

Έτυχε να βρεθείς σε χώρους των πλέον ασύμβατων με την Τέχνη ανθρώπων και να δεις αριστουργήματα γύρω τους; Φυσικά και υπάρχει εξήγηση. Η Τέχνη είναι το μεγαλύτερο “φάρμακο” της ψυχικής μας ισορροπίας και αυτή η διαπίστωση ανανεώνεται διαρκώς με επιστημονικές μετρήσεις.

 

Μία πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Westminster απέδειξε πως το επίπεδο του άγχους μειώνεται δραστικά μόλις βρεθούμε σε ένα χώρο με έργα Τέχνης. Ειδικότερα μετά από 35 περίπου λεπτά περιήγησης σε μία γκαλερί ή ένα μουσειακό χώρο, η κορτιζόλη -η ουσία που ευθύνεται για το στρες- μειώνεται αισθητά. Πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες προέρχονται από το άγχος, το οποίο προκαλεί απώλεια μνήμης, αδυναμία για συγκέντρωση και πολλά άλλα προβλήματα.

 

Την ευεργετική επίδραση της Τέχνης έχει πιστοποιήσει και η νευροεπιστήμη του εγκεφάλου. Ο ερευνητής Oshin Vartanian, αφού εξέτασε τα συμπεράσματα δεκαπέντε ερευνών, εξήγησε πως συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μας τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τα θετικά συναισθήματα, ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος ασχολείται με την τέχνη ακόμα και αν δεν την κατανοεί σε βάθος.

 

Πηγή

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Διεκδικήστε διπλές προσκλήσεις για το Victor-Victoria!

Διαβαστε επισης

loading...