HomeNEWS«A Path Appears»: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των...

«A Path Appears»: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), ο Alpha θα προβάλει σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ «A Path Appears». Εμφανίζονται οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ, Εύα Λονγκόρια, Τζένιφερ Γκάρνερ, Μία Φάρροου, Ρεγγίνα Χολ, Μάλιν Άκερμαν, Χίλαρι Κλίντον κ.ά.

 

 

Το «A Path Appears» θα παρουσιαστεί σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος θα προβληθεί την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 00:45, το δεύτερο μέρος την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στις 00:15 και το τρίτο μέρος την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 01:30.

Το «A Path Appears» αποτελεί ένα διεθνές οδοιπορικό για την καταπίεση και την ανισότητα εις βάρος των γυναικών, σε συνέχεια του προηγούμενου ντοκιμαντέρ «Half The Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide» που προβλήθηκε από τον Alpha το 2013 και το 2014. Η ίδια δημιουργική ομάδα με επικεφαλής το αποφασιστικό και τολμηρό δημοσιογραφικό δίδυμο, Νίκολας Κρίστοφ και Σέριλ Γου-Νταν, διεισδύει στα άδυτα μιας σκοτεινής πραγματικότητας που συνήθως προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, και «μας καλεί να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα για να βοηθήσουμε στην επίλυσή του».

 

 

Χωρισμένο σε τρία μέρη, το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει σε διάφορες χώρες και ηπείρους, όπου η καθημερινή ζωή πολλών γυναικών δοκιμάζεται με τους πιο βάναυσους τρόπους. Ο Νίκολας Κρίστοφ μαζί με διάσημα ονόματα του αμερικανικού θεάματος έρχονται σε επαφή με γυναίκες και κορίτσια, που ζουν κάτω από καταπιεστικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού, προκαταλήψεων και εκμετάλλευσης. Μετά την αρχική εισαγωγή του Τζορτζ Κλούνεϊ, οι εικόνες ενός γνωστού «άγνωστου» κόσμου που ξεδιπλώνονται είναι συγκλονιστικές: ενδοοικογενειακή βία, φτώχεια, οικονομικός αποκλεισμός, σεξουαλική εκμετάλλευση, trafficking.

Το ντοκιμαντέρ είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την αφύπνιση του ενδιαφέροντος απέναντι στη «κορυφαία ηθική πρόκληση» της εποχής μας. Στόχος είναι να αναδειχτούν οι φωνές εκείνες που, παρά τις αντιξοότητες, παλεύουν γενναία για να αλλάξουν τις ζωές τους και τις ζωές των άλλων που δοκιμάζονται γύρω τους. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας κινητοποίησης, το δίδυμο των Νίκολας Κρίστοφ, Σέριλ Γου Νταν, ανέλαβαν μετά την επιτυχημένη πορεία του βραβευμένου με Πούλιτζερ βιβλίου «Half The Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide», τη δημιουργία ομώνυμου ανθρωπιστικού κινήματος. Σε συνδυασμό με έντονη διείσδυση στα social media, δύο σχετικές ιστοσελίδες, ειδικά παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα και το facebook, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, το κεντρικό μήνυμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ότι «οι γυναίκες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση».

 

 

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 00:45

Μέρος Α’ – Το Sex Trafficking στις Η.Π.Α.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι περίπου 300.000 παιδιά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής διακίνησης μέσα στη χώρα. Μαζί με την ηθοποιό Άσλεϊ Τζαντ, η δημοσιογραφική ομάδα θα επισκεφτεί το Νάσβιλ, τη Βοστώνη, το Σικάγο και άλλες περιοχές συνομιλώντας με γυναίκες-θύματα που βρήκαν τον τρόπο να ξεφύγουν από αυτά τα παράνομα κυκλώματα, αλλά και από την ενδοοικογενειακή βία.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στις 00:15

 

Μέρος Β’ – Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας

Η Τζένιφερ Γκάρνερ επισκέπτεται τη γενέτειρά της, τη Δυτική Βιρτζίνια, και μαζί με τον Νίκολας Κρίστοφ θα συναντήσουν τα μέλη μιας ακτιβιστικής οργάνωσης που προσπαθεί με διάφορες δράσεις να ανακουφίσει φτωχές οικογένειες που ζουν στο περιθώριο. Επειδή όμως η κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη αποτελούν μεν βοήθεια αλλά όχι λύση, η δημοσιογραφική ομάδα συνομιλεί με αρκετούς ιθύνοντες για πιο αποτελεσματικές ενέργειες. Παράλληλα, η Εύα Λονγκόρια θα βρεθεί στην Κολομβία, όπου ένας φαύλος κύκλος μεταξύ φτώχειας, σεξουαλικής κακοποίησης, εγκυμοσύνης ανηλίκων και εκπόρνευσης απειλεί σοβαρά τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

 

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 01:30

Μέρος Γ’ – Το φαινόμενο της βίας και οι πιθανές λύσεις

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ενδοοικογενειακή βία απειλεί τη ζωή περισσότερων των τριών γυναικών κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με το φαινόμενο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η Ρεγγίνα Χολ επισκέπτεται μια κοινότητα-καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών και παρακολουθούμε με ποιο τρόπο αντλούν δύναμη για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Την ίδια στιγμή, η Μία Φάρροου επισκέπτεται για άλλη μια φορά τα ανθρωπιστικά ιδρύματα της Κένυας και σχολιάζει την εξέλιξή τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

 

A PATH APPEARS

Ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής 2015

Δημιουργοί: Νίκολας Κρίστοφ, Σέριλ Γου-Νταν

Εμφανίζονται: Τζορτζ Κλούνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ, Εύα Λονγκόρια, Τζένιφερ Γκάρνερ, Μία Φάρροου, Ρεγγίνα Χολ, Μάλιν Άκερμαν, Χίλαρι Κλίντον κ.ά.

Διαβαστε επισης

loading...