Home NEWS Το Real Junk Food Project στην Αγγλία σερβίρει προϊόντα θα κατέληγαν στα σκουπίδια!

Το Real Junk Food Project στην Αγγλία σερβίρει προϊόντα θα κατέληγαν στα σκουπίδια!

0
422

Σίγουρα θα φαντάζεστε ή θα έχετε υποθέσει/ακούσει ότι τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια παρ’ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση και απολύτως βρώσιμα, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο λιμοκτονούν, αρρωσταίνουν ή απλά δεν έχουν τίποτα να φάνε για μέρες.

 

Αν και πολλές οργανώσεις παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν αυτή τη σπατάλη, είναι η πρώτη φορά που ένα σούπερ μάρκετ δημιουργείται συγκεντρώνοντας τρόφιμα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

 

Ο λόγος για τους ακτιβιστές του Real Junk Food Project στην Αγγλία οι οποίοι δημιούργησαν μια αποθήκη στο Pudsey, η οποία λειτουργεί με τη λογική «πλήρωσε όσο θες».

 

«Εμείς δεν ταΐζουμε μόνο «άστεγους«, «άπορους«, δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες κλπ. Απευθυνόμαστε σε όλους. Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδείξουμε την αξία και την ασφάλεια των τροφίμων που πετιούνται, δεν θα μπορούσαμε να απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπους», δηλώνει η ομάδα στην ιστοσελίδα της.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το σούπερ μάρκετ οι πελάτες μπορούν είτε να πληρώσουν με οικονομικές δωρεές ανεξαρτήτως ποσού, είτε να δωρίσουν τον χρόνο τους, την ενέργεια ή τις δεξιότητές τους.

 

Η ομάδα έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορα σούπερ μάρκετ, αλλά και εστιατόρια, καφετέριες και διοργανωτές εκδηλώσεων προκειμένου να τους δίνουν το φαγητό που περισσεύει, καθώς υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία συγκεντρώνει και τα προσφέρει σε όσους τα χρειάζονται.

 

Εκεί βρίσκει κανείς γλυκά, σοκολάτες και ψωμί και διάφορα άλλα προϊόντα, αφού τα σούπερ μάρκετ παράγουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά, μέρος των οποίων πετάνε στο τέλος της ημέρας.

 

Αυτό είναι ακριβώς το είδος των αποβλήτων που προσπαθεί να σταματήσει το Real Junk Food Project, ιδιαίτερα μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την αύξηση των επιπέδων ανεργίας, πείνας και φτώχειας στη Βρετανία.

 

Το Real Junk Food Project ξεκίνησε στο Leeds της Αγγλίας, όταν ο Βρετανός σεφ, Adam Smith άνοιξε ένα καφέ που σερβίρει αποκλειστικά προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Μόνο το καφέ του Leeds τροφοδοτεί περίπου 35.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην ίδρυση μιας διεθνούς ΜΚΟ με τον ίδιο σκοπό ενώ το πρώτο Real Junk Food Project θα ανοίξει σύντομα στην Αμερική. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

 

adam-smith-886x506.jpg

 

 

Όλα τα καφέ του Real Junk Food Project τροφοδοτούνται από τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Οι πελάτες των καφέ πληρώνουν για ό,τι καταναλώσουν με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα, μπορούν να συνεισφέρουν βοηθώντας στην παρασκευή και το σερβίρισμα των προϊόντων.

 

Και παρόλο που άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι και άστεγοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτό το project, οι ακτιβιστές κάνουν πολύ σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Στόχος των ιδρυτών είναι «κάθε πόλη να αποκτήσει μια κεντρική αποθήκη η οποία θα γίνει το «σούπερ μάρκετ του λαού». Παράλληλα, η ίδια ομάδα «τρέχει» τα project Fuel For School και το TRJFP Horsforth Cafe.

 

Fuel for School

 

Το Fuel for School, είναι ένα συνεργατικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται περισσευούμενα τρόφιμα για σχολεία. Ως αποτέλεσμα, πάνω από 20.000 μαθητές στο Leeds έχουν πλέον πρόσβαση σε δωρεάν φαγητό, ενώ παράλληλα μαθαίνουν σωστή διαχείριση κατά της σπατάλης τροφίμων ώστε η κουλτούρα της αντι-σπατάλης να εξαπλωθεί και στο μέλλον να είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

 

TRJFP Horsforth Cafe

 

Το TRJFP Horsforth Cafe είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες πληρώνουν τον καφέ ή το γεύμα τους προσφέροντας όσα χρήματα θέλουν ή παρέχοντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους.

 

 

maxresdefault_0.jpg