HomeNEWSΤο σημερινό doodle της google είναι αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Μάγια Αγγέλου

Το σημερινό doodle της google είναι αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Μάγια Αγγέλου

To σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην γέννηση της Αμερικανίδας ποιήτριας και ακτιβίστριας, Μάγια Αγγέλου, 90 χρόνια μετά.

 

Η Μάγια Αγγέλου, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Marguerite Annie Johnson, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι . Ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

 

Κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια. Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της.

 

 

maya-angelou-900x506.png

 

 

Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

 

Τις επόμενες δεκαετίες έγραψε ακόμη 6 τόμους. Στη συνέχεια, δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Roots.

 

 

screen-shot-2014-05-28-at-1-00-01-pm.png

 

To 1956 η Μάγια Αγγέλου κυκλοφόρησε, ως τραγουδίστρια, το άλμπουμ «Miss Calypso». To 1969 εξέδωσε το δίσκο «The Poetry οf Maya Angelou», με απαγγελίες ποιημάτων της.

 

Παρά το ότι δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University, του Winston-Salem.

 

Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών.

 

Το 1982 έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Wake Forest University της Βόρειας Καρολίνα, ενώ ήταν ενεργό μέλος του Κινήματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Παράλληλα, ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή Βουσούμζι Μάκε  στο Κάιρο (όπου απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος), συνάντησε στη Γκάνα τον Αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 για να δουλέψει μαζί του, αλλά αυτός δολοφονήθηκε αμέσως μετά.

 

Ξεκινώντας την δεκαετία του 1990, έκανε περίπου 80 εμφανίσεις ανά έτος ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια, κάτι που συνέχισε μέχρι τα 80 της χρόνια. Το 1993, η δρ. Αγγέλου αφηγήθηκε το ποίημά της «On the Pulse of Morning» στην ορκομωσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκομωσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Robert Frost στην ορκομωσία του Προέδρου John F. Kennedy το 1961.

 

Η δρ. Αγγέλου έφυγε από την ζωή στις 28 Μαΐου του 2014, σε ηλικία 86 ετών. To 2014, λίγο πριν το θάνατό της, κυκλοφόρησε ένα μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση της Μάγιας Αγγέλου, με τίτλο «Caged Bird Songs». Πρόκειται για απαγγελίες τις ποιήτριας, με μουσική επένδυση σε ύφος χιπ χοπ και τζαζ, σε παραγωγή των Shawn Rivera και RoccStar.

 

 

dr-maya-angelou.gif

Διαβαστε επισης

loading...