HomeNEWSΤι είναι το φαινόμενο "Aegean Lake Effect" και γιατί έρχεται καταπάνω μας;

Τι είναι το φαινόμενο “Aegean Lake Effect” και γιατί έρχεται καταπάνω μας;

Κλειστείτε στα σπίτια σας, κατεβάστε κουβέρτες και πάρτε αγκαλιά σόμπες και καλοριφέρ, γιατί αν πράγματι έρθει στην χώρα μας, από αύριο το απόγευμα θα γίνουμε Σιβηρία!

 

Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί και η Αττική το Σαββατοκύριακο με το χιόνι να το στρώνει για τα καλά ακόμη και στο Σύνταγμα!

 
Αιτία γι αυτή την εξέλιξη αποτελεί το γνωστό φαινόμενο στην Μετεωρολογική κοινότητα που απαντά στον όρο “LAKE EFFECT”. Τι σημαίνει το “Lake Effect” όμως; Με απλά λόγια όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περάσουν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή με αυτά, τότε η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει την θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών.
 

Στην δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου των οποίων η θερμοκρασία σήμερα υπολογίζεται στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά η πολικής προέλευσης αέρια μάζα όταν θα μπεί μέσα στο Αιγαίο θα έχει μια θερμοκρασία περί τους -12 βαθμούς κελσίου. 
 
Καταλαβαίνετε τι μας έρχεται πάλι λοιπόν!!!
 
 

Διαβαστε επισης

loading...