Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα (16-17/5)

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα (16-17/5)

Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζει την έκθεση "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι" με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου. 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επέλεξε να παρουσιάσει μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής. 

Οι κεφαλόδεσμοι, από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης εξελίχθηκαν σε δηλωτικά καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και σε εξαρτήματα στολισμού. Η έκθεση, πέρα από παρουσίαση περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών κεφαλόδεσμων, αποτελεί και λαογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων/ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) και σε έγκυρες εκδόσεις.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι" αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400 σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγονται και περισσότερα από 300 σχέδια κεφαλόδεσμων. 

Εγκαίνια: 16 Μαΐου 2018 στις 20:00 στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Στο πλαίσιο "Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου"

 

Ελληνοαμερικανική Ένωση

 

16/5 και 17/5 στις 12:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

  

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο Μακάρι

 

Μακάρι Bar

 

16/5 και 17/5 21:30

 

Είσοδος 10€ ( με μπύρα, κρασί, ρακή, αναψυκτικό)

 

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στη μουσική σκηνή Μακάρι.

  

"Άμα δείτε το φεγγάρι…" μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα

 

Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 21:30, ο πολυχώρος πολιτισμού Διέλευσις πρόκειται να φιλοξενήσει τη μουσική παράσταση "Άμα δείτε το φεγγάρι…" σε μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα.
 

 

Λέσβου 15 και Πόρου 112 Τηλέφωνο: 2108613739

 

 

17/5 στις 21:30

 

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 10€
Ανέργων/ φοιτητικό/ VIVA: 8€

Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες, στο [email protected], δηλώνοντας την εκδήλωση που σας ενδιαφέρει, όνομα, τον αριθμό ατόμων και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ή στο τηλέφωνο 210 8613739. 

  

"Τραγουδάμε για την Μαρίζα Μετούση" στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

 

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση για τη στήριξη της αθλήτριας Μαρίζας Μετούση, η οποία μετά από αθλητικό ατύχημα καθηλώθηκε σε αμαξίδιο.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες:
Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κίτρινα Ποδήλατα (Παντελιάς Γιώργος & Αλέξανδρος), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μηλιώκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου,  Δημήτρης Σταρόβας, Steve Tesser.

 

Λ. Συγγρού 143 Τηλέφωνο: 210 9315600

 

17/5 στις 20:30

 

Εισιτήρια

Τιμή εισιτηρίου 10€ στα σημεία προπώλησης.

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, vivakiosk, Yoleni's