Ποιες Εκθέσεις να δείτε στην Αθήνα (21-22/5)

Ποιες Εκθέσεις να δείτε στην Αθήνα (21-22/5)

Γεωργία Κορδατζάκη έκθεση "Jasper Handmade Ceramics"

 

 

Με διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Αρχαιολογία, η Γεωργία Κορδατζάκη, δημιουργός των jasper handmade ceramics, θα παρουσιάσει στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης και Δράσης μια σειρά κεραμικών της που εμπνέονται από το παρελθόν της Ελλάδας. Τα αγγεία που θα εκτεθούν είναι χειροποίητα και έχουν κατασκευαστεί με ένα πλήθος διαφορετικών τεχνικών, παρόμοιων με αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς τη χρήση κεραμικού τροχού. Οι φόρμες των αγγείων και η επεξεργασία της επιφάνειάς τους εμπνέονται από αγγεία που βρέθηκαν στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών, αλλά δεν αποτελούν πιστή αντιγραφή αυτών. Το παρελθόν συνιστά τη βάση για προσωπική δημιουργία. Όλα τα κεραμικά έχουν ψηθεί για πολλές ώρες σε ξυλοκάμινο. Κάθε αγγείο της έκθεσης είναι μοναδικό και για την κατασκευή του απαιτήθηκαν πολλές ώρες εργασίας. Τα αγγεία δεν αποτελούν προϊόν μαζικής παραγωγής και για αυτό κάθε ένα αποτελεί μια προσπάθεια της δημιουργού να ελέγξει την ύλη και τη φωτιά και να παράξει τέχνη.

 

ΒΡΥΣΑΚΙ, ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

21/5 και 22/5 στις 12:00-20:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

  

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής "Δες το ειδώλιο αλλιώς"

 

 

15.300 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέδειξε 33 νικητές με Κριτική Επιτροπή τον Αρχιτέκτονα Άρη Ζαμπίκο,την Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, την Εικαστικό και Αρχιτέκτονα Χαρά Μαραντίδου, την Ιστορικό Τέχνης Αταλάντη Μαρτίνου και τον Εικαστικό Άγγελο Πλέσσα. 

Εκτός από σχολεία και παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και σχολεία απ’ όλο τον κόσμο, όπως από Αμερική, Καναδά, Ελβετία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Παναμά, Βέλγιο, Λουξεμβούργο αλλά και πολλά ειδικά σχολεία όπως το ΕΕΕΚ Νάξου, το Ειδικό νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρύκοων Πεύκης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση Αργυρούπολης, το Κέντρο Ημέρας "ΙΑΣΙΣ" κ.ά. 

Τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή 2500 ακόμη έργων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο "Δες το ειδώλιο αλλιώς" που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Μουσείων. Η έκθεσηθα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.
 

21/5 και 22/5 στις 10:00-17:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την έκθεση

  

Έκθεση: Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

 

 

Στη διάρκεια της ελεύθερης σχέσης που τους ένωνε, η Joan και o Paddy Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι. Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες. 

Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της. Στο Κάιρο το 1944 γνώρισε τον Paddy, ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη. 

Στις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Paddy στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της το 2003. Το αρχείο της βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο. 

Στη νέα έκδοση και στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη. 

Επιμέλεια: Olivia Stewart

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Εγκαίνια: 22.05.2018 στις 20:00.

 

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7€
Μειωμένο: 5€

  

Γιάννης Δημητράκης έκθεση ζωγραφικής "αδέσποτα"

 

 

Η Estudio Gallery παρουσιάζει από τις 18 έως τις 31 Μαΐου 2018, την ατομική έκθεση του Γιάννη Δημητράκη, με τίτλο "αδέσποτα"

Ο Γιάννης Δημητράκης γεννήθηκε στην Παιανία Αττικής το 1958, όπου ζει και εργάζεται. 

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1980-1986), με δασκάλους τους Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα, Δ. Μυταρά και Θ. Εξαρχόπουλο. 
Από το 1978, έχει παρουσιάσει 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. 
Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Από το 1991 είναι καλλιτεχνικός επιμελητής των εκδόσεων "Μπιλιέτο". 

-Tι θα γίνεις άμα μεγαλώσεις; 
Δεν έχω απάντηση ακόμα˙ την δική του όμως την ήξερα! 
-Θα πεθάνεις στην ψάθα … 
Έκτοτε ούτε ψάθες χρησιμοποιώ, ούτε και έχω μεγαλώσει! 
Γιάννης Δημητράκης. 

 

 

ESTUDIO GALLERY

 

21/5 και 22/5 στις 10:00-20:00

 

Είσοδος ελεύθερη.