Home BLOGS Τρεις μοναδικές συναυλίες στο ΚΠΙΣΝ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τρεις μοναδικές συναυλίες στο ΚΠΙΣΝ τη Μεγάλη Εβδομάδα

0
346

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τρεις καθηλωτικές συναυλίες που εμπνέονται από το Θείο Πάθος και το ερμηνεύουν η κάθε μία διαφορετικά.

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τρεις καθηλωτικές συναυλίες που εμπνέονται από το Θείο Πάθος.

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Μεγάλη Δευτέρα, 02/04, Pergolesi: Stabat Mater

 

 

duke-ellington-sacred-jazz.jpg

 

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 2 Απριλίου, στις 20.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου παρουσιάζουν ένα υπέροχο πρόγραμμα ιταλικού Μπαρόκ, με αφετηρία το περίφημο Stabat Mater του Pergolesi. Ο Pergolesi προσωποποιεί την θρησκευτική εμπειρία μέσα από τον θρήνο της Παναγίας στο σημείο της σταύρωσης.

 

Το αριστουργηματικό Stabat Mater πλαισιώνουν τέσσερα υπέροχα κοντσέρτα του Α. Vivaldi, με τα οποία η ορχήστρα και οι σολίστ της έχουν διαπρέψει στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης.

 

Μεγάλη Τρίτη, 03/04, Sacred Concerts

 

 

084_voyage_jazz_group_epatsialos.jpg

 

 

Μια μέρα μετά, την Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου, στις 20.30 και πάλι, το Voyage Jazz Group με επικεφαλής τον Αλέκο Χρηστίδη στα τύμπανα, έξι μουσικούς και την Πηνελόπη Τζανετάκη στο τραγούδι, έρχεται στον Φάρο για να ερμηνεύσει κορυφαίες θρησκευτικές συνθέσεις από τον κόσμο της jazz. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα υπέροχα μα σπάνια παιγμένα Sacred Concerts του Duke Ellington, καθώς και επιλογές από έργα άλλων συνθετών.

 

Μεγάλη Τετάρτη, 04/04 η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου

 

Την Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στις 20.30, το λογοτεχνικό ρέκβιεμ του Γιάννη Ρίτσου με τη στιβαρή γραφή και το αλύγιστο πνεύμα, ο Επιτάφιος, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται από τη διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Μαρία Φαραντούρη και τον διακεκριμένο βαθύφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Τάσο Αποστόλου. Μαζί τους, τρεις σπουδαίοι σολίστ, ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο τσέλο.

 

 

201309021023026713_0.jpg

 

Ο Επιτάφιος γίνεται μια συνταρακτική εξομολόγηση, η οποία μέσα από την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται μελωδία που αποχαιρετά νεκρούς και εμπνέει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται εξ ολοκλήρου το έργο Επιτάφιος, ενώ στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει μελοποιημένη ποίηση μέσα από το πρίσμα σημαντικών Ελλήνων συνθετών.