5 ταινίες τρόμου που ανυπομονούμε να δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

The Shape of Water

Τα τελευταία χρόνια οι ταινίες τρόμου φαίνεται να έχουν τη τιμητική τους.

 

Εκεί που βλέπαμε λίγο πολύ τις ίδιες κλισέ ιστορίες με παρέες που πήγαιναν σε μέρη που δεν θα πήγαινε λογικός άνθρωπος, και αν και φυσικά και ακόμα κυκλοφορούν ακόμα τέτοιες ανέπνευστες ιστορίες, ξαφνικά προστέθηκαν σε αυτές άλλες πιο ενδιαφέρουσες, που παίρνουν αυτά τα κλισέ και τα ανατρέπουν ή τα σατιρίζουν ή αφήνουν τα υπερβολικά jump scares για μια πιο πηγαία ανατριχίλα.

 

Και τώρα βλέπουμε κι άλλες ταινίες να συνεχίζουν στον καλό αυτό δρόμο, και αυτό σίγουρα είναι κάτι ευχάριστο για το είδος.

 

Πρώτο και καλύτερο έρχεται το «IT» του Stephen King που χρόνια μετά τη τηλεοπτική του μεταφορά αποκτά και κινηματογραφική. Και ίσως η άλλη μεταφορά έργου του Stephen King φέτος, δηλαδή το Dark Tower, να απέτυχε παταγωδώς αλλά το «IT» φαίνεται να τα καταφέρνει μιας και ότι έχουμε δει είναι αρκούντως τρομακτικό και οι πρώτες εντυπώσεις των όσων το παρακολούθησαν έχουν μόνο καλά λόγια να πουν. Φυσικά έχει τύχει να απογοητευτούμε από όσα περιμένουμε με βάσει τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά δεν έχει τύχει έως τώρα κάτι που ακούμε ως εξαιρετικό να αποδειχθεί πατάτα. Κάποιες φορές ίσως απλά καλό, αλλά εδώ ευχόμαστε πραγματικά να είναι αντάξιο των πρώτων κριτικών.

 

Φέτος, θα δούμε και το «mother!» του Darren Aronofsky και κάθε φορά που έχει νέα ταινία ο Aronofksy περιμένουμε να τη δούμε πως και τι. Δεν είναι ο τυπικός τρόμος που περιμένουμε από τον σκηνοθέτη αλλά περισσότερο ο ψυχολογικός, όπως στο Black Swan και το Requiem for a Dream. Το «mother!» όμως ίσως είναι πιο κοντά στη κλασσική έννοια του τρόμου. Τελευταία ακούμε αρκετές θεωρίες για το ότι μπορεί να είναι το ανεπίσημο remake του Rosemary’s Baby του Aronofsky, κάτι που ακούγεται πολύ βάσιμο λαμβάνοντας υπόψη ότι μια αφίσα στον λογαριασμό του twitter του σκηνοθέτη είναι άμεσα εμπνευσμένη απ’ το κλασσικό φιλμ, και ξέρουμε πως ο Aronofsky δεν κάνει τυχαία κάτι τέτοια.

 

Στο Happy Death Day μια ημέρα γενεθλίων μετατρέπεται σε μέρα τρόμου ξανά και ξανά και ξανά. Η υπόθεση του είναι άμεσα εμπνευσμένη απ’ το Groundhog Day, και δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο φιλμ εμπνέεται απ’ τη κλασσική κωμωδία με τον Bill Murray, αλλά είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε ταινία τρόμου, όπου μια κοπέλα ζει την ημέρα της δολοφονίας της σε επανάληψη μέχρι να καταφέρει να βρει τον δολοφόνο της. Το καλό είναι πως με βάσει το trailer φαίνεται τόσο τα κωμικά όσο και τα τρομακτικά σημεία του φιλμ να αξίζουν. Ελπίζουμε να μη μας απογοητεύσει.

 

Με το «The Snowman» άλλο ένα έργο μυστηρίου του Jo Nesbo βρίσκει το δρόμο του στη μεγάλη οθόνη. Και όχι μόνο αυτό το φιλμ που ασχολείται με την διαλεύκανση κατά συρροή δολοφονιών σκηνοθετεί ο Tomas Alfredson του Let the Right One In και Tinker Tailor Soldier Spy, ενώ πρωταγωνιστούν οι Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer, J.K. Simmons και άλλοι. Και το trailer που κυκλοφόρησε δείχνει αρκετά τρομακτικό. Ε, τι άλλο να ζητήσουμε;

 

Και φυσικά είναι και το «The Shape of Water» του λατρεμένου Guillermo de Toro. Γιατί όταν μιλάμε για έργα γοτθικού τρόμου, με διάσταση σκοτεινού παραμυθιού και εμπνευσμένα τέρατα δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον de Toro. Όσο σκοτεινές κι αν είναι οι ταινίες του πάντα σφύζουν από το πάθος και τον ενθουσιασμό του γι’ αυτές και τόσο συχνά βρίσκουμε έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό στους χαρακτήρες του. Στο Shape of Water η ηρωίδα της Sally Hawkins ερωτεύεται ένα το “τέρας” του φιλμ και απ’ ότι έχουμε δει δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει ως τώρα.

 

Τα περιμένουμε όλα με ανυπομονησία και ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει κανένα.