Home NEWS 5 αξιοσημείωτα μουσικά ντοκιμαντέρ στο In-Edit στη Θεσσαλονίκη!

5 αξιοσημείωτα μουσικά ντοκιμαντέρ στο In-Edit στη Θεσσαλονίκη!

0
358

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται το IΝ-EDIT Rewind: 5 συναρπαστικά μουσικά ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα του IΝ-EDIT, του μεγαλύτερου φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο

 

ο IΝ-EDIT Rewind είναι ένα best of του φεστιβάλ IΝ-EDIT, το οποίο πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και φέτος ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας του Φεστιβάλ. Οι ταινίες που θα απολαύσουμε στο IΝ-EDIT Rewind θα μας ταξιδέψουν παρέα με τους Rolling Stones στη Λατινική Αμερική για μία ιστορική περιοδεία (The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip across Latin America), θα ξετυλίξουν το μυστήριο γύρω από τον θρυλικό τρομπετίστα Lee Morgan που δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του σε ηλικία 33 ετών (I Calledhim Morgan), αλλά και θα ανασυνθέσουν το παζλ της ζωής του επιδραστικότερου ίσως πιανίστα της τζαζ σκηνής, Bill Evans(Bill Evans: Time Remembered).

 

Επίσης, θα αποτίσουν έναν φόρο τιμής στον John Coltrane, τον σαξοφωνίστα που αμφισβήτησε και άλλαξε τους κανόνες της τζαζ (Chasing Trane: The John Coltrane Documentary), αλλά και μια εγκάρδια αφιέρωση στην πρωτοπόρο της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος (λπ: A Film about LenaPlatonos του Χρήστου Πέτρου).

 

Το φεστιβάλ IN-EDIT διοργανώθηκε πριν 15 χρόνια για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη και έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, αποτυπώνοντας με μοναδικό ρυθμό και ζωντάνια το παρασκήνιο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

 

Πρόγραμμα προβολών

 

Δευτέρα 23/4

 

19:00 Bill Evans: Time Remembered

21:30 Chasing Trane

 

Τρίτη 24/4

 

19:00 I Called Him Morgan

21:30 The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America

 

Τετάρτη 25/4

 

19:00 Bill Evans: Time Remembered

21:30 λπ: A Film about Lena Platonos

 

Οι ταινίες

 

Bill Evans: Time Remembered του Bruce Spiegel (ΗΠΑ, 2016, 84’)

 

Ανάμεσα στους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ μουσικής, λίγοι παραμένουν μέχρι σήμερα τόσο επιδραστικοί όσο ο Μπιλ Έβανς. Η εμφάνισή του, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, εισήγαγε μία νέα διάσταση στη τζαζ μουσική, που θα καθήλωνε εξίσου τους μουσικούς και τους ακροατές. Μέσα από συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών του, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία μουσική πορεία και μία ζωή γεμάτες λάμψη, τραγωδία και πρωτοπορία που άφησαν ανεξίτηλο ίχνος στη μουσική.

 

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary του John Scheinfeld (ΗΠΑ, 2016, 99’)

 

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Τζον Κολτρέιν, έναν εκπληκτικά ταλαντούχο πρωτοπόρο της μουσικής, οι συνθέσεις του οποίου αμφισβήτησαν τους κανόνες και εξακολουθούν να επηρεάζουν τους μουσικούς παγκοσμίως. Τοποθετημένο στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του, το φιλμ φέρνει τον Κολτρέιν στην μεγάλη οθόνη, σε όλες του τις διαστάσεις, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο.

 

I Called him Morgan του Kasper Collin (Σουηδία, ΗΠΑ, 2016, 92’)

 

Ο τρομπετίστας Lee Morgan δολοφονήθηκε σε ηλικία 33 ετών, από τη γυναίκα του, στο τζαζ κλαμπ όπου εμφανιζόταν. Μία συναρπαστική αφήγηση της ζωής του ταλαντούχου μουσικού, αλλά και της συζύγου του, μέσα από μαρτυρίες φίλων και συνεργατών, μέσα από φωτογραφίες και μουσικά κομμάτια, από το ξεκίνημα της πορείας του μουσικού μέχρι την μοιραία νύχτα.

 

The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across LatinAmerica του Paul Dugdale (Ηνωμένο Βασίλειο, 2016, 105’)

 

Το 2016 οι Rolling Stones, στα πλαίσια της περιοδείας τους, επισκέφθηκαν 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις 9 από αυτές για πολλοστή φορά, την δέκατη και τελευταία, για πρώτη. Η ταινία παρουσιάζει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των ζωντανών τους εμφανίσεων σε καθεμία από τις πόλεις, τις ιλιγγιώδεις προετοιμασίες και τα παρασκήνια στη διάρκεια του ταξιδιού, με αποκορύφωμα το ιστορικό κλείσιμο της περιοδείας τους στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, όπου έγιναν η πρώτη ροκ μπάντα που έπαιξε ζωντανά σε ένα κοινό 1.200.000 θεατών.

 

λπ: A Film about Lena Platonos του Χρήστου Πέτρου (Ελλάδα, 2017, 70’)

 

Το έργο της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής φιγούρας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής με ριζοσπαστικές δουλειές που αποδείχθηκαν μπροστά από την εποχή τους, ακούγεται ολοένα περισσότερο διεθνώς χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και στα remix των τραγουδιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σημερινών ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η ταινία επιστρέφει στην εποχή που δημιουργήθηκαν αυτοί οι επαναστατικοί δίσκοι.

 

Ενιαίο Εισιτήριο

Early bird (μέχρι 18 Απριλίου): 25€

Late bird (από 18 Απριλίου μέχρι 27 Απριλίου): 35€

Μεμονωμένο Εισιτήριο/ προβολή

Κανονικό : 5€

Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητών): 4€

 

 

* Το ενιαίο εισιτήριο επιτρέπει την είσοδο σε όλες τις προβολές του φεστιβάλ και στην avant premiere στις 23 Απριλίου (μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων)