Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο!

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο!

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία του OHE , η Δανία εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο (είχε διακριθεί ως τέτοια το 2012, 2013 και το 2016). Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου τοποθετείται βορειότερα και είναι η Νορβηγία ενώ η Δανία έρχεται δεύτερη. Ωστόσο η πρώτη δεκάδα απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

 

 

o-happy-un-570.jpg

 

 

 

o-happiness-570.jpg

 

 

 

Συγκεκριμένα η κατάταξη των πρώτων 10 πιο ευτυχισμένων χωρών είναι :

 

1.Νορβηγία

2.Δανία

3.Ισλανδία

4.Ελβετία

5.Φινλανδία

6.Ολλανδία,

7.Καναδάς

8.Νέα Ζηλανδία,

9.Αυστραλία

10.Σουηδία

 

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση και συγκεκριμένα στην 87η θέση. Είναι πολύ κοντά με την συμπάσχουσα εξαιτίας των μνημονίων Πορτογαλία (89η θέση) αλλά και πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με άλλες χώρες που έχουν επίσης περάσει τη δοκιμασία των μνημονίων ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως πχ η Ιρλανδία (15η θέση), η Κύπρος (65η θέση) ή η Ισπανία (34η θέση) και η Ιταλία (48η).

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι 10 χώρες που υπέστησαν την μεγαλύτερη υποχώρηση» είναι «συνήθως αυτές που έχουν υποστεί, συνδυαστικά, κάποια μορφής οικονομική, πολιτική και κοινωνική πίεση» και καταλήγει πως οι τρεις από τους μεγαλύτερους «χαμένους» ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία με την Ελλάδα να έχει υποστεί «το μεγαλύτερο πλήγμα».

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως χώρες όπως πχ η Βενεζουέλα, το Πακιστάν οι Φιλιππίνες ή η Παραγουάη είναι πιο ψηλά στη λίστα των ευτυχισμένων χωρών και συγκεκριμένα καταλαμβάνουν την 82η, 80η, 72η θέση.

 

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία και ήρθαν 16η, 19η και 31η ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έπεσαν στην 14η θέση από την 3η, η Ρωσία βρίσκεται στην 49η και η Τουρκία στην 69η.

 

Για πρώτη φορά από το 2012, η έκθεση κατέταξε και την ευτυχία των αλλοδαπών μεταναστών σε 117 χώρες. Η Φινλανδία κατέχει τα πρωτεία και σε αυτήν την κατηγορία αφού οι μετανάστες της μικρής βόρειας χώρας φαίνεται πως μοιράζονται τα θετικά του να ζει κανείς εκεί. Οι λιγότερο ευτυχείς αλλοδαποί είναι από τη Συρία η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο επί επτά χρόνια.

 

Αντίστοιχα οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες και τελευταίες στη λίστα αξιολόγησης είναι οι:

 

146.Υεμένη

147.Νότιο Σουδάν,

148.Λιβερία

149.Γουινέα,

150.Τόνγκο,

151.Ρουάντα,

152.Συρία,

153.Τανζανία,

154.Μπουρούντι,

155. Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής

 

Η έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία 2018, κατέταξε 156 χώρες, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς.