Home NEWS Τρία νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ανακοίνωσε η Unesco!

Τρία νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ανακοίνωσε η Unesco!

0
347

Τρία νέα μνημεία εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής της Unesco, μετά την 42η συνεδρίασή της στο Μπαχρέιν. Πρόκειται έναν πέτρινο οικισμό του 16ου αιώνα στην Κένυα, μία αρχαία πόλη στο Ομάν και μία όαση Αλ- Άλχσα στη Σαουδική Αραβία.

 

Ο Thimlich Ohinga στην Κένυα, βορειοδυτικά της πόλης Μιγκόρι, είναι ένας οικισμός από ξηρούς λίθους, ο οποίος κατά τα λεγόμενα της Επιτροπής δείχνει να έχει “χρησιμοποιηθεί ως φρούριο για τις κοινότητες και τα οικόσιτα ζώα τους”. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο από τους παραδοσιακούς αυτούς έγκλειστους οικισμούς. “Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παράδοσης των τεράστιων περιβόλων με περίφραξη ξηρών λίθων, χαρακτηριστικό των πρώτων ποιμαντικών κοινοτήτων στην περιοχή της λίμνης Βικτώριας, που διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα”, πρόσθεσε.

 

 

1393694_unescokenya.jpg

 

 

Ο οικισμός αυτός από ξηρούς λίθους πιθανόν χτίστηκε τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την Unesco. ενώ φαίνεται να έχει “χρησιμοποιηθεί ως φρούριο για τις κοινότητες και τα οικόσιτα ζώα τους, αλλά επίσης καθόριζε κοινωνικές οντότητες και σχέσεις που συνδέονται με τη γενεαλογία” και είναι ο “μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος  από τους παραδοσιακούς αυτούς έγκλειστους οικισμούς”.

 

Επιπλέον, η αρχαία περιτειχισμένη πόλη της Καλχάτ στο Ομάν, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή του σουλτανάτου. “Η πόλη αναπτύχθηκε ως ένα σημαντικό λιμάνι στην ανατολική ακτή της Αραβίας μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ορμούζ. Σήμερα φέρει μοναδική αρχαιολογική μαρτυρία στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της ανατολικής ακτής της Αραβίας, της ανατολικής Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας”, αναφέρει η Unesco.

 

 

site_1537_0006.jpg

 

Ακόμα, η όαση Αλ-Άχσα, στη Σαουδική Αραβία, περιγράφεται ως «ένα εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο στην ανατολική Αραβική χερσόνησο” και “ως μια διαδοχική ιδιοκτησία που περιλαμβάνει κήπους, κανάλια, πηγές, πηγάδια και μια λίμνη αποστράγγισης, καθώς επίσης και ιστορικά κτίρια, αστικό ιστό και αρχαιολογικούς χώρους”.

 

 

1393695_unesco2_1.jpg