Home NEWS Βαθιά συγκίνηση και κατάμεστες αίθουσες για την ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή

Βαθιά συγκίνηση και κατάμεστες αίθουσες για την ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή

0
358

«Στο σκοτάδι απάντησαν με φως…» οι χιλιάδες θεατές που πλημμύρισαν τους κινηματογράφους της Ελλάδας και της Κύπρου και έφεραν στην πρώτη θέση των εισιτηρίων τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή η οποία αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαιότερο Έλληνα συγγραφέα και στοχαστή.

Πλήθος κόσμου και ουρές στα ταμεία ήταν οι εικόνες στους κινηματογράφους, που ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί η ταινία, με το κοινό τελικά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κορυφαίο δημιουργό και ένα ηχηρό «παρών» που φέρνει ακόμα μια φορά την Ελληνικό κινηματογράφο στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. 

Συγκεντρωτικά το πρώτο τετραήμερο προβολής η ταινία άγγιξε τα 60.000 εισιτήρια δείχνοντας μια λαμπρή αρχή στο ταξίδι της που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Οι ηθοποιοί της ταινίας:

Τον κεντρικό χαρακτήρα Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής είναι ο Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, τη σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το Δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στο ρόλο της «Καλής Μάγισσας» η Anthoula Katsimatides και στον ρόλο του Δρ. Στέκελ, μια εμφάνιση έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο. 

Άλλοι άξιοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης στον ρόλο του El Greco, συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ενώ τον ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης, και βεβαίως, τον Ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται ο Στάθης Ψάλτης.

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρις Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος- σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, ο ηχολήπτης Άρης Αθανασόπουλος.

Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στον Μεγάλο Απόντα Συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και στον πρόσφατα εκλιπόντα Στάθη Ψάλτη ο οποίος έκανε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, αφήνοντας στην ταινία το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος.