Home BLOGS Κολωνάκι το «αριστοκρατικό»… Το success story πίσω από μία γειτονιά που ξεκίνησε από τα αλώνια για να καταλήξει στα.. σαλόνια!

Κολωνάκι το «αριστοκρατικό»… Το success story πίσω από μία γειτονιά που ξεκίνησε από τα αλώνια για να καταλήξει στα.. σαλόνια!

0
1819

Μια γειτονιά, γιατί ναι γειτονιά την λες, που καλά κρατεί, με μια φήμη τουπεδιάρικη η οποία ξεκίνησε επί εποχής «Μαντάμ Σου Σου» και βάλε αλλά δεν είναι καθόλου βάσιμη αν κρίνεις από τους ανθρώπους που μένουν και που δουλεύουν εκεί, που κάθε άλλο παρά σνομπ είναι.

 

Ποια η ιστορία της περιοχής όμως; Γιατί «Κολωνάκι» και όχι κάτι άλλο; Πως από τις στάνες και τους βοσκούς κατέληξε να είναι μία από τις πιο in και multi culti περιοχές της Αθήνας στο κέντρο; Ποιο είναι τελικά το success story αυτής της περιοχής;

 

Πρώτο θέμα σχολιασμού το γεγονός ότι κάπου, κάπως κάποτε η περιοχή ονομαζόταν «Κατσικάδικα» και αυτό λέει πολλά. Καμία σχέση με το τώρα… Προς τι η ονομασία; Πολύ απλά η όλη περιοχή κάτω από τον Λυκαβηττό θεωρούταν ως η καλύτερη της Αθήνας για βοσκούς για να βοσκήσουν τα ζωντανά τους. Για φανταστείτε τώρα δίπλα από το Da Cappo να μασουλάει γρασίδι ένα κοπάδι κατσίκια; Πολύ βουκολικό ε; Και όμως!

 

Image result for κολωνακι παλιο

 

Και πως από αυτό το concept τύπου «Κορίτσια στον ήλιο – Στάσου Μύγδαλα» και τα συναφή κατέληξε στο τωρινό τοπωνύμιο; Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω μιας παλαιάς μαρμάρινης κυλινδρικής στήλης ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

 

Image result for κολωνακι παλιο

 

Αλλά ένα κατέληξε να είναι το Κολωνάκι και την όλη «φήμη» του την οφείλει στα Βασιλικά Ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) που ήταν σε απόσταση αναπνοής και για αυτό θεωρείτο μεταπολεμικά μία από τις ανφάν-γκατέ περιοχές της Αθήνας.

 

Μια δοκιμή όμως για το πόσο αντι-σνομπ είναι οι μαγαζάτορες θα σας πείσει. Θες ποτάκι; Βόλτα στο Mai-Tai.. Θες φαγητό; Βόλτα στο Nice n Easy… Θες κάτι πιο urban; Βόλτα στο Minnie the moocher.

 

Από τις λίγες περιοχές που ικανοποιεί όλα τα γούστα σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο για αυτούς που δεν την παίρνουν την απόφαση εύκολα..

 

Ξέχνα λοιπόν το «Λαός και Κολωνάκι».. Ο λάός πάει Κολωνάκι χωρίς taboo!

 

Ψήφιζουμε Αθηναϊκή βόλτα. Πέντε αξιοθέατα στο κέντρο που οφείλεις να πας περπατητό..

Athenstimeout διαγωνισμός! Κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου “Το Αγγελικό Μυστικό της Όλγας Μπράουν” από τις εκδόσεις Λυκόφως